Varianta omicron, identificată la 10% din probele secvenţiate genomic săptămâna trecută în România

Varianta omicron, identificată la 10% din probele secvenţiate genomic săptămâna trecută în România

Varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată la circa 10% dintre probele secvenţiate genomic săptămâna trecută în România, la trei săptămâni după confirmarea primelor cazuri în ţară, arată calculele 360medical.ro pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Astfel, în ultima săptămână (între 20 şi 26 decembrie) au fost realizate 97 de secvenţieri genomice la cele 7 laboratoare din ţară care dispun de tehnologia necesară (INCDMM Cantacuzino, INBI ”Prof.Dr.Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie ”Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova şi ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe).

La 10 dintre cele 97 de probe analizate (adică 10,3%) a fost confirmată varianta omicron, în timp ce la restul de 87 de probe (89,7%) a fost identificată varianta delta, care rămâne deocamdată dominantă în România.

Totuşi, săptămâna trecută s-a înregistrat cea mai mare pondere a variantei omicron în probele secvenţiate din România.

Spre comparaţie, în săptămâna precedentă (13-19 decembrie), din 175 de probe secvenţiate, la 7 (4%) a fost confirmată varianta omicron, iar la restul varianta delta.

În total, România a ajuns la 38 cazuri confirmate de infecţie cu varianta omicron confirmate prin secvenţiere genomică.


Sursa: Raport INSP

Primele două cazuri au fost anunţate în 4 decembrie, fiind confirmate la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie 2021.

Varianta omicron, identificată pentru prima dată în Botswana în 11 noiembrie, a devenit a cincea inclusă în categoria “de îngrijorare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Anterior, potrivit clasificărilor OMS, existau patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama şi delta – şi două variante “de interes” – lambda şi miu.

Datele actuale sugerează că varianta omicron este mai contagioasă decât tulpina delta, însă nu este clar dacă provoacă forme de boală la fel de severe.

În Statele Unite, varianta omicron a devenit tulpina dominantă a SARS-CoV-2 de acum două săptămâni, sporind îngrijorările privind creşterea rapidă a numărului de infecţii.

viewscnt