Variola maimuţei în lume: OMS evaluează riscul global Mpox ca fiind moderat

Variola maimuţei în lume: OMS evaluează riscul global Mpox ca fiind moderat

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii oferă o privire de ansamblu asupra situaţiei epidemiologice a focarelor de variola maimuţei (Mpox) în lume. Până pe 5 ianuarie 2023, 84.330 de cazuri  fuseseră confirmate de laborator şi 74 de decese au fost raportate din cauza variolei maimuţei.

Acest raport epidemiologic global întocmit de OMS oferă informaţii epidemiologice aprofundate despre situaţia Mpox, bazate în primul rând pe formularele de raportare de caz furnizate de statele membre OMS în temeiul articolului 6 din Regulamentul Internaţional de Sănătate (IHR 2005).

De la 1 ianuarie 2022, cazurile de Mpox au fost raportate la OMS din 110 state membre din toate cele 6 regiuni ale OMS. În afara cazurilor confirmate până pe 5 ianuarie 2023 au mai fost raportate şi 1.343 de cazuri probabile de variola maimuţei. Din 13 mai 2022, o proporţie ridicată a acestor cazuri a fost raportată din ţări fără transmitere documentată anterior de Mpox. Este pentru prima dată când au fost raportate cazuri şi lanţuri de transmitere în ţări fără legături epidemiologice directe sau imediate cu zone din Africa de Vest sau Centrală.

Potrivit raportului, focarul de Mpox continuă să afecteze în primul rând bărbaţii care întreţin sex cu bărbaţi, care au raportat sex recent cu unul sau mai mulţi parteneri. În prezent, nu există niciun semnal care să sugereze o transmisie susţinută dincolo de aceste reţele.

Confirmarea unui caz de Mpox, într-o ţară, este considerată un focar. Apariţia neaşteptată a Mpox în mai multe regiuni, în absenţa iniţială a legăturilor epidemiologice cu zonele din Africa de Vest şi Centrală, sugerează că este posibil să fi existat transmitere nedetectată de ceva timp.

OMS evaluează riscul global ca fiind moderat, însă la nivel regional evaluează riscul în Regiunea Americilor ca fiind ridicat şi moderat: în regiunea africană, regiunea mediteraneană de est, regiunea europeană şi regiunea Asiei de Sud-Est. Riscul în regiunea Pacificului de Vest este evaluat ca fiind scăzut.

Directorul General al OMS a stabilit că acest focar continuă să constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional şi a emis recomandări temporare revizuite în legătură cu focarul. La 28 noiembrie 2022, OMS a recomandat utilizarea numelui Mpox ca nou nume pentru variola maimuţei, însă ambele denumiri vor fi folosite ca sinonime timp de un an, urmând ca termenul de variola maimuţei să fie eliminat treptat.

Raportul OMS mai arată că numărul de cazuri noi raportate săptămânal la nivel global a scăzut cu 23% în săptămâna 52 (26 decembrie - 01 ianuarie) (n = 518 cazuri) comparativ cu săptămâna 51 (19 decembrie - 25 dec) (n = 673 de cazuri). Majoritatea cazurilor raportate în ultimele 4 săptămâni au fost notificate din Regiunea Americilor (85,9%) şi Regiunea Europeană (6,9%).

Cele mai afectate 10 ţări la nivel global sunt: Statele Unite ale Americii (n = 29.715), Brazilia (n = 10.544), Spania (n = 7.500), Franţa (n = 4.114), Columbia (n = 4.035), Regatul Unit ( n = 3.730), Germania (n = 3.677), Peru (n = 3.667), Mexic (n = 3.637) şi Canada (n = 1.460). Împreună, aceste ţări reprezintă 85,5% din cazurile raportate la nivel global.

În ultimele 7 zile, 10 ţări au raportat o creştere a numărului săptămânal de cazuri, cea mai mare creştere fiind raportată în Mexic. 75 de ţări nu au raportat niciun caz nou în ultimele 21 de zile.

Vezi şi [VIDEO] Prof. dr. Cristian Apetrei despre variola maimuţei: ,,Nu vom avea un milion de cazuri în septembrie, nu este necesar să închidem planeta!”

viewscnt