Victor Costache: ,,De ce să nu avem furnizorii de servicii medicale la acelaşi rang cu furnizorii privaţi de medicamente?”

Victor Costache: ,,De ce să nu avem furnizorii de servicii medicale la acelaşi rang cu furnizorii privaţi de medicamente?”

Modificările Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii stârnesc mare agitaţie în rândul profesioniştilor din sistemul medical, dar şi al pacienţilor. Cei care lucrează la stat se întreabă dacă nu cumva prin aceste modificări vor fi deturnate fondurile din programele naţionale curative şi din acţiuni prioritare către sistemul privat, iar pacienţii care au trăiti deja experienţa tratării în spitalele private se tem că vor fi obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunare, dacă vor alege un furnizor de servicii medicale private. Conf. univ. dr. Victor Costache, actualul ministru al Sănătăţii, care provine din sistemul medical privat, susţine că modificarea Legii nr. 95/2006 şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii vine în sensul stopării oricărei discriminări, în condiţiile în care unităţile sanitare private erau până acum discriminate.

Două modificări se adresează programelor naţionale, prima face referire la programele naţionale curative decontate prin Cansa Naţională de Asigurări, iar cealaltă la programele Ministerului Sănătăţii, la aşa zisele acţiuni prioritare.

,,Prima se adresează programelor naţionale curative care se derulează de mult, cred că de cel puţin 5-6 ani în spitalele private. Acolo fusese un derapaj, un amendament din 2014 sau din 2015 în care se stipula dacă este excedată capacitatea centrelor de stat. După cum aţi văzut din raportul Comisiei Europene, capacitatea întregului sistem sanitar este excedată şi atunci am adaptat acest amendament şi de asemenea vine în sensul stopării oricărei discriminări. Dacă vă uitaţi pe tot acel paragraf din Legea 95, ce erau instituţiile sanitare private cu acest amendament, de erau furnizori privaţi de medicamente unde nu era niciunamendament. De ce să nu avem furnizorii de servicii medicale la acelaşi rang cu furnizorii privaţi de medicamente”, a precizat Victor Costache, în conferinţa de presă, susţinută ieri.

,,Este exclus ca pacienţii critici să scoată vreun ban din buzunar!”

În ceea ce priveşte al doilea amendament, acesta se referă la acţiunile proritare care se desfăşoară prin Ministerul Sănătăţii, a explicat şeful Sănătăţii.

,,Acţiunile prioritare au o particularitate: prin acţiunile proritare se decontează numai medicamentele şi materialele sanitare. Dacă dvs. aţi avea un spital şi aţi vrea să ajutaţi pacienţi şi să creaţi un centru de infarct în condiţiile în care suntem deficitari, practic dvs aţi fi într-o mare pierdere, fiindcă prin programul Ministerului Sănătăţii vi s-ar deconta numai materialele sanitare şi medicamentele. Chiar şi aşa nu se puteau acorda aceste programe unităţilor sanitare private care ar dori să ajute, deoarece nu permitea   Legea 95. Aceasta este modificarea: se permite accesul dar în continuare se vor plăti numai medicamentele şi materialele sanitare unor spitale care ar vrea să ajute în contextul pacienţilor critici cu infarct miocardic şi accident vascular cerebral. În aceste programe vor avea acces numai spitale care se angajează să facă acest tip de îngrijire asumându-şi această pierdere. Este exclus ca pacienţii critici să scoată vreun ban din buzunar în cazul unui infarct miocardic sau al unui accident vascular cerebral”, a specificat ministrul Sănătăţii, subliinind că aceste lucruri vor fi scrise în normele de aplicare.

Ministrul a precizat că bugetul pentru aceste acţiuni prioritare a fost triplat şi că nu va fi schimbat parcursul pacientului prin această ordonanţă. Referitor la sumele alocate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru finanţarea programelor naţionale de sănătate curative în primele două luni din acest an s-a stabilit un buget total de 1,277 miliarde lei (267 milioane euro), în creştere cu 10% faţă de bugetul din ianuarie-februarie 2019.

Totuşi rămân o serie de întrebări pe buzele multora dintre pacienţi: care sunt spitalele private care vor să-şi asume pierderi cheltuind sume importante pe pacienţi critici cu IMA sau AVC? Oare chiar nu vor avea de plătit nimic pacienţii critici trataţi în spitalele private? Ce au de câştigat furnizorii de servicii medicale private de pe urma acestei modificări? Fiind un subiect extrem de important, câteva asociaţii de pacienţi au cerut Ministerului Sănătăţii o dezbatere publică.

PALMED: Furnizorii privaţi sunt incluşi parţial în programele naţionale

În completarea declaraţiilor făcute de ministrul Sănătăţii, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED a ieşit la rampă cu un comunicat de presă în care atrage atenţia asupra necesităţii extinderii programelor naţionale de sănătate în unităţile medicale private, fără ca pacientul să fie nevoit să aştepte nici măcar o zi pentru a primi tratamentul de care are nevoie.

,,În acest moment, furnizorii privaţi sunt incluşi parţial în programele naţionale, într-o formă pe care noi o considerăm drept discriminatorie. Această necesitate a depăşirii capacităţii sistemului public înseamnă întârzierea accesului la tratament. Sănătatea este un drept care nu se rezumă la proporţii şi bugete. Odată cu modificarea legislativă propusă în noua ordonanţă, furnizorii privaţi şi cei publici vor primi sume proporţionale cu serviciile medicale prestate.  Pacienţii rămân în sistem şi nu vor pierde accesul la tratament în urma alocării echitabile a finanţării pentru programele naţionale de sănătate”, se arată în comunicat.

PALMED susţine că această schimbare a Legii 95/2006 nu implică sub nicio formă limitarea accesului la servicii medicale.

,,Înţelegem îngrijorarea asociaţiilor de pacienţi şi a personalului medical, situaţie care ne obligă la o serie de clarificări. Modificarea legislativă în discuţie permite pacientului să opteze pentru un anumit spital, indiferent de statutul lui – public sau privat - şi să dispună de condiţii similare – financiare şi de confort, indiferent de sistemul ales. Banii trebuie să urmeze pacientul! Este mesajul pe care l-am transmis de-a lungul timpului şi care trebuie să se regăsească în orice iniţiativă ce are drept scop binele pacientului. Accesul la tratament nu poate fi decât facilitat ca urmare a acestei decizii prin scurtarea şi chiar eliminarea timpului de aşteptare”.

-

viewscnt