Pe 8 octombrie se marchează Ziua Internaţională a Podiatriei, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sănătăţii piciorului şi care are ca scop atragerea atenţiei publicului larg asupra podiatriei, profesia dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării şi tratamentului deformărilor, patologiei şi leziunilor piciorului şi structurilor aferente.
Anul acesta, Ziua Internaţională a Podiatriei se concentrează pe impactul şi pericolele afecţiunilor piciorului şi gleznei în cadrul unei campanii globale, la care vor lua parte persoane fizice, cadre medicale şi organizaţii din întreaga lume, punctează Asociaţia de Podiatrie.
“Podiatria este acea profesie a ştiinţelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării şi tratamentului deformărilor, patologiei şi leziunilor piciorului şi structurilor aferente – în relaţie cu întregul corp, precum şi cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor şi tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoştinţe ştiinţifice şi profesionale specializate”, menţionează asociaţia.
Podiatrii au cunoştinţe medicale şi competenţe specifice, care au efecte pozitive directe asupra sănătăţii publice, deşi există diferenţe între programele educaţionale din diferite ţări şi între cerinţele şi calificările oficiale care permit exercitarea profesiei de podiatru.
Mai multe studii de cercetare, de exemplu în domeniul piciorului diabetic, au arătat că podiatrii bine instruiţi au un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienţilor, dar au şi un impact economic semnificativ pentru bugetele guvernelor.
“Prin marcarea Zilei Internaţionale a Podiatriei, se doreşte să se sărbătorească profesia de podiatru, dar şi să se aducă atenţia publică asupra efectelor negative ale absenţei sau a prezenţei nerecunoscute a podiatrilor în sistemul de sănătate”, menţionează comunicatul.
Pentru Ziua Internaţională a Podiatriei 2019, Federaţia Internaţională a Podiatrilor solicită instituirea sau întărirea, la nivel înalt, a instruirii în domeniul podiatriei şi solicită ca mai multe ţări să recunoască valoarea adusă de podiatri în sistemele de sănătate.
Podiatrii şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii au atras atenţia asupra nevoii unei sănătăţi mai bune a piciorului şi asupra necesităţii de a integra podiatria în sistemul de sănătate.
„Este o mare nevoie de cunoştinţe suplimentare despre profesia de podiatru. Misiunea noastră este să răspândim informaţiile despre podiatrie către alte profesii din domeniul sănătăţii şi către guverne, astfel încât toţi pacienţii să poată beneficia de o îngrijire a piciorului la cele mai înalte standarde”, a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor, Christian Jérôme, într-un comunicat de presă.
În România, primii paşi legaţi de podiatrie s-au făcut începând cu aprilie 2015, anul când s-a înfiinţat Asociaţia de Podiatrie, iar specialiştii din domeniu atrag atenţia asupra rolului important al podiatrului în echipa multidisciplinară care îngrijeşte persoanele cu picior diabetic, cât şi cu alte afecţiuni ale membrelor inferioare.
Potrivit datelor furnizate de Federaţia Internaţională de Diabet, până la 8 din 10 amputaţii pot fi prevenite prin prezenţa podiatrului în echipa multidisciplinară care îngrijeşte persoanele cu diabet.
„Asociaţia de Podiatrie se aliniează direcţiei trasate de Federaţia Internaţională a Podiatrilor şi pune România pe harta ţărilor unde se marchează în data de 8 octombrie Ziua Internaţională a Podiatriei. În România cu sprijinul partenerilor noştri din toate colţurile lumii, cu implicarea unor reputaţi podiatri de la nivel internaţional – adevăraţi lideri de opinie în sănătate – se vorbeşte şi s-a început conştientizarea importanţei existenţei podiatrului”, a declarat preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu.
În decembrie 2018, demersurile întreprinse de Asociaţia de Podiatrie pentru recunoaşterea oficială a profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
Ocupaţia de podiatru are codul 226926 „Specialişti în domeniul sănătăţii neclasificaţi în grupele de bază anterioare” şi este introdusă în Clasificarea ocupaţiilor din România (COR).
Anul acesta, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu a declarat, într-un interviu acordat 360medical.ro, că recunoaşterea profesiei de podiatru în România reprezintă o etapă foarte importantă pentru delimitarea competenţelor şi pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor, în condiţiile în care există o categorie mare de pacienţi cu probleme la nivelul picioarelor de care până acum nu se ocupa aproape nimeni.
Medicul clujean speră ca, în următorii ani, România să aibă prima generaţie de podiatri licenţiaţi, până atunci urmând să fie formaţi asistenţi medicali care să suplinească lipsa acestei categorii de profesionişti.
Proiectul - Ziua Internaţională a Podiatriei - va fi cea de-a doua campanie globală de această amploare, după cea din 2018, campanie care se va desfăşura în principal la nivel digital, prin infografice, comunicate de presă şi videoclipuri publicate pe platformele de socializare.
Asociaţia de Podiatrie îşi propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea profesiei de podiatru, alături de informarea şi educarea populaţiei, precum şi a profesioniştilor (medici, asistenţi medicali şi fiziokinetoterapeuţi) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.