În fiecare an, în 7 aprilie este celebrată Ziua Mondială a Sănătăţii. În acest context, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a lansat joi o campanie de conştientizare privind importanţa dezvoltării resursei umane care activează în sistemul medical, numită "România Contează".
Prin această campanie, Colegiul urmăreşte să se aducă în prim-plan importanţa resursei umane care activează în sistemul de sănătate şi să se sublinieze importanţa şi rolul fundamental al instituţiei medicului.
Colegiul solicită măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care profesează medicii şi pledează pentru întărirea schimbului de experienţă între medicii care activează în sistemul de sănătate din Bucureşti şi medicii români care profesează în străinătate.
"Ne dorim, astfel, să dinamizăm schimbul de experienţă dintre medicii care activează în sistemul de sănătate bucureştean şi medicii români care au ales să profeseze în străinătate. Schimbul de experienţă şi colaborarea între medici sunt esenţiale pentru practica medicală curentă, dar şi pentru sprijinirea şi îngrijirea pacienţilor", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, la lansarea campaniei.
Participanţii au subliniat că România are foarte mulţi medici dedicaţi, profesionişti, empatici, care luptă în fiecare zi pentru binele pacienţilor şi care trebuie apreciaţi.
"În primul rând, trebuie să spunem foarte clar: apreciem medicii dedicaţi, care zi de zi sunt lângă pacienţi. În acelaşi timp, dezavuăm şi ne delimităm de medicii care nu îşi respectă pacienţii. Pe mine, cel puţin, aceştia nu mă reprezintă. Cu siguranţă nu trebuie să ascundem atunci când în rândurile noastre se întâmplă şi lucruri care nu ar trebui să se întâmple", a precizat prof. Poiană.
"Însă, o spun cu fermitate - profesia medicală nu se identifică cu astfel de cazuri. Avem numeroşi medici dedicaţi, avem medici profesionişti, avem medici empatici, care luptă în fiecare zi pentru binele pacienţilor. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti apreciază medicii corecţi", a completat medicul.
Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, a transmis că una dintre cele mai mari provocări este distribuţia foarte inegală a medicilor la nivel regional.
"Cred că partea cea mai dificilă este reprezentată de repartiţia teritorială a medicilor în ţara noastră. Bucureştiul are de patru ori mai mulţi medici pe cap de locuitor decât multe dintre judeţele acestei ţări. Este clar că accesul la servicii de sănătate este diferit între Capitală, între centrele universitare şi multe dintre judeţele ţării", a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Ministrul consideră că implicarea autorităţilor locale este esenţială pentru reducerea inegalităţilor în această privinţă.