Ziua mondială de conştientizare a limfomului

Ziua mondială de conştientizare a limfomului

Pe 15 septembrie se sărbătoreşte ziua mondială de conştientizare a limfomului, care are ca scop creşterea gradului de informare cu privire la cancerul sistemului limfatic. Limfomul este un cancer al ganglionilor şi al sistemului limfatic, ce se formează la nivelul limfocitelor din sânge şi afectează sistemul imunitar şi capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor şi bolilor. În lipsa tratamentului, agresivitatea bolii poate duce la deces în doar câteva luni.

Anual, în întreaga lume, peste 735.000 de persoane sunt diagnosticate cu limfom. Acest cancer se poate dezvolta în ganglionii limfatici, splină, măduva spinării, sânge sau alte organe, şi afectează sistemul imunitar şi capacitatea sa de a lupta împotriva infecţiilor şi bolilor.

Printre simptome de numără amigdale mărite, dureri de cap, oscilaţii de temperatură, oboseală persistentă, lipsa energiei, dar şi pierderile în greutate.

Există două tipuri de limfom - Hodgkin şi non-Hodgkin - diferenţa dintre cele două fiind prezenţa unui tip special de celule regăsit în cazurile Hodgkin - celulele Reed-Sternberg.

În limfomul non-Hodgkin are loc înmulţirea necontrolată a limfocitelor, acumularea lor în ganglionii limfatici şi formarea de tumori, numite limfoame, potrivit datelor.

Pe lângă ganglionii limfatici, limfoamele pot apărea în măduva osoasă, unde sunt produse celulele albe ale sângelui, inclusiv limfocitele. Întrucât limfocitele circulă în tot organismul, limfoamele pot avea şi alte localizări.

Cel mai frecvent semn al limfoamelor este inflamarea persistentă - umflătura, de obicei nedureroasă, a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, zona claviculei, zona inghinală şi axilă.

Limfadenopatia, cum este denumită în termeni medicali, persistă pe o durată mult mai mare decât inflamaţia, care apare atunci când organismul luptă împotriva unei răceli sau a unei gripe, arată sursa citată.

În România, Asociaţia Bolnavilor cu Limfom a fost înfiinţată în 2008 cu sprijinul Societăţii Române de Hematologie şi al unor pacienţi care au suferit de limfom.

Prin intermediul Asociaţiei, pacienţii au posibilitatea să intre în legătură unii cu alţii, să-şi împărtăşească experienţele care să îi ajute să trăiască o viaţă cât se poate de normală şi să cunoască drepturile pacientului.

În fiecare an, Asociaţia organizează întâlniri ale pacienţilor cu limfom, cu ocazia zilei de 15 septembrie

Ziua Mondială a Limfomului, marcată în fiecare an pe 15 septembrie, la iniţiativa Lymphoma Coalition, îndeamnă medici, asistente, asociaţii de pacienti, pacienţi şi familiile lor să se alăture într-o campanie unită de informare a publicului despre această formă de cancer ale cărei cauze rămân necunoscute, a cărei incidenţă este în creştere, despre simptomele sale, despre povara mare a bolii şi nevoile neacoperite ale pacienţilor.

Ce nu ştim nu înseamnă că nu există!

De ce este nevoie ca, cel puţin o dată pe an, limfomul – cea mai frecventă formă de cancer a sistemului limfatic şi una din afecţiunile despre care se vorbeşte cel mai puţin – să fie adus în atenţia opiniei publice?

Ce trebuie să ştim despre limfom

  • Limfomul, descris prima dată în 1832, este o boală rară, reprezentând un cancer al ganglionilor şi al sistemului limfatic, ce se formează la nivelul limfocitelor din sânge şi afectează sistemul imunitar şi capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor şi bolilor.
  • 1 milion de oameni trăiesc cu limfom în întreaga lume, în fiecare zi sunt diagnosticaţi alţi 1.000 de pacienţi şi aproape 200.000 de persoane mor din cauza acestei boli, în fiecare an.
  • Există 30 de tipuri diferite de limfom recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dintre care 25 sub denumirea de limfom non-Hodgkin
  • Limfoamele non-Hodgkin reprezintă unul din cele mai frecvente tipuri de cancer. Aproximativ 1 din 50 de persoane va dezvolta LNH în decursul vieţii
  • În România, în fiecare an se diagnostichează circa 1.400 de cazuri de LNH, dintre care jumătate pierd lupta cu boala.
  • În lipsa unui tratament adecvat, boala poate duce la deces în numai 6 luni
  • Rapoartele medicale indică faptul că nu există teste de screening pentru limfom, care să detecteze cancerul înainte de prezenţa simptomelor.
viewscnt