"Solidaritatea Sanitară”, una din cele două mari federaţii sindicale din sistemul public de Sănătate, a organizat miercuri un miting naţional al lucrătorilor pe care îi reprezintă. Reprezentanţii federaţiei au fost primiţi la discuţii la sediul Guvernului, la care au participat premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. În urma discuţiilor s-a ajuns la un acord pentru soluţionarea principalelor revendicări ale sindicaliştilor.
"S-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului din Sănătate, care include următoarele: realizarea de modificări şi completări a ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 63/2023, care să permită plata integrală a indemnizaţiilor şi sporurilor prevăzute în legea nr. 153/2017, precum şi completări referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariale", a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă organizată la finalul discuţiilor.
De asemenea, Guvernul urmează să identifice soluţii pentru acordarea integrală a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ture şi va face toate demersurile pentru finalizarea şi semnarea contractului colectiv de muncă în sectorul de Sănătate, prin soluţionarea propunerilor federaţiei sindicale "Solidaritatea Sindicală".
Schimbul de tură va fi recunoscut ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 de minute, a precizat ministrul.
Alte revendicări care urmează să fie soluţionate sunt posibilitatea păstrării dreptului de concediu de odihnă neefectuat, dar şi pentru orele nerecuperate şi neplătite, precum şi recunoaşterea ca stagiu de cotizare suplimentar pentru pensie a timpului de lucru desfăşurat în gărzi şi împlinirea anticipată a stagiului de cotizare.
În plus, indemnizaţia de hrană va fi eliminată din limita de 30% a sporurilor raportată la salariul de bază.
O nouă întâlnire între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai federaţiei sindicale Solidaritatea Sindicală va avea loc săptămâna viitoare, pentru a identifica soluţiile legale şi tehnice pentru soluţionarea revendicărilor.
Reprezentanţii federaţiei sindicale sunt optimişti în legătură cu soluţionarea revendicărilor.
"Putem spune că am intrat într-o negociere cu Guvernul României pe o categorie de drepturi a căror acordare ţine doar de guvern. (...) S-a deschis o discuţie din punct de vedere tehnic pentru a rezolva câteva aspecte ce ţin de crearea posibilităţii de a acorda drepturile prevăzute în ordonanţa 63, la care să se adauge, am vrea noi, cel puţin o categorie de drepturi", a afirmat liderul federaţiei Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă, în aceeaşi conferinţă de presă.
Soluţionarea revendicărilor se va realiza în perioada următoare prin modificarea legislaţiei, detaliile urmând să fie discutate în viitoare întâlniri între reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor.
EVENDICĂRILE FEDERAŢIEI SINDICALE
Federaţia “Solidaritatea Sanitară” a anunţat recent că are 10 revendicări:
- Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
– Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
– Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
– Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
– Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază. - Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea acestuia prin acordarea a cel puţin 50% din diferenţa dintre salariile de bază actuale şi cele prevăzute în proiectul de lege.
- Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
- Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
- Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
- Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
- Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieţii profesionale a angajaţilor şi calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
– Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii
– Echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
– Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale. - Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaţilor din sănătate şi acordarea drepturilor aferente activităţilor aferente – recunoaşterea timpului de muncă suplimentar desfăşurat în cadrului schimburilor de tură şi a îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajaţii cu mai multe CIM-uri.
- Finanţarea formării profesionale continue a profesioniştilor din sănătate.
- Eliminarea dialogului social preferenţial şi a discriminării angajaţilor din Sănătate în privinţa dreptului de a iniţia un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.