ANMCS a încadrat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în categoria a IV-a de acreditare din cauză că are un plan de conformare la autorizaţia sanitară de funcţionare

ANMCS a încadrat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în categoria a IV-a de acreditare din cauză că are un plan de conformare la autorizaţia sanitară de funcţionare

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a încadrat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în categoria a IV-a de acreditare, cu încredere redusă, deoarece are un plan de conformare la autorizaţia sanitară de funcţionare, a declarat joi preşedintele ANMCS, dr. Vasile Cepoi.

"Spitalul din Târgu Mureş îndeplineşte 85% din standardele de calitate, ceea ce l-ar plasa în categoria a II-a de calitate. Pentru faptul că are un plan de conformare la autorizaţia sanitară de funcţionare, care se referă la realizarea unor circuite corespunzătoare în secţiile cu risc - cum ar fi Terapia Intensivă, Pediatria, Blocul Operator - se încadrează în categoria a IV-a, lucru valabil pentru oricare spital”, a afirmat Vasile Cepoi, citat de Agerpres.

“Pentru că sunt riscuri care sunt asociate neîndeplinirii acestui plan de conformare şi, chiar dacă echipa medicală şi managerială îşi face datoria şi atinge un nivel crescut de conformitate cu standardele, fără îndeplinirea acestui plan de conformare nu poate să treacă pe poziţia punctajului pe care l-a îndeplinit", a completat preşedintele autorităţii, subliniind că pentru pacient acest lucru trebuie să însemne că spitalul respectiv a identificat care sunt problemele şi că este pe cale să adopte măsurile necesare pentru a preveni orice risc.

Raportul ANMCS remarcă gardul de performanţă medicală de la acest spital, însă a acordat doar categoria a IV-a ca urmare a planului de conformare cu termen până în anul 2020, care vizează refacerea unor circuite, precum şi construirea unei unităţi noi pentru internările de zi.

SCJU Târgu Mureş este un spital mare la nivel naţional, cu 1.089 de paturi de spitalizare continuă şi 123 de paturi spitalizare de zi.

Începând din 2015, spitalul a început demersurile pentru construirea noii unităţi de spitalizare de zi, a cărui studiu de fezabilitate a fost finalizat anul trecut.

Noua unitate va avea o suprafaţă de peste 3.400 de metri păstraţi, va costa 23 milioane de lei plus TVA, termenul de execuţie prevăzut este de 15 luni, iar acum se încearcă identificarea sursei de finanţare.

În 12 iunie, ANMCS a acreditat 16 spitale cu paturi publice şi private, însă doar patru unităţi au fost încadrate în categoria a II-a de acreditare, cu recomandări. Două spitale evaluate de ANMCS nu au primit acreditare.

Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.

Din cele 16 unităţi medicale încadrate în categorii de acreditare, doar patru au fost încadrate în categoria a II-a (cu recomandări): Centrul de Îngrijiri Paliative “Dr. Carl Wolf” din Sibiu, Spitalul “Providenţa” din Iaşi, Mecclinic SRL Dolj şi Top Med Bunavestire SRL Dolj.

Din celelalte 12 spitale,  două au fost încadrate în categoria a III-a, cu rezerve (Spitalul Municipal Dej şi Spital Penitenciar Poarta Albă), două în categoria a IV-a, cu încredere redusă (Spitalul de Psihiatrie Titan Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş), iar şase în categoria a V-a (Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Gastromond SRL Constanţa şi Urodiamed SRL Dolj).

Două unităţi medicale din România au fost încadrate în categoria a VI-a în urma evalurii de către ANMCS, rămânând neacreditate: Spitalul Municipal Vulcan şi Cordismed SRL Timiş.

În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

viewscnt