Banca Europeană de Investiţii (BEI) va oferi asistenţă tehnică Ministerului Sănătăţii în vederea întăririi capacităţii de management pentru a gestiona proiectele celor trei spitale regionale care urmează să fie construite în următorul deceniu la Cluj, Iaşi şi Craiova.
Luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, au semnat un acord de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), care stabileşte termenii în care banca va acorda sprijin pentru implementarea proiectelor de care beneficiază Ministerul Sănătăţii în cadrul Fondului European Structural de Investiţii: Programului Operaţional Regional („POR”) şi Programului Operaţional pentru Asistenţă Tehnică („POAT”).
Acordul, care se va derula până la 31 decembrie 2023, are o valoare totală de 12,9 milioane euro, din care valoare serviciilor de asistenţă permanentă este de 3,5 milioane euro, iar valoarea serviciilor pe bază de solicitare este de 9,4 milioane euro.
Echipa PASSA va acţiona în calitate de consultant independent pentru Ministerul Sănătăţii.
“În cadrul acestui acord de servicii de asistenţă tehnică vom beneficia de sfaturile experţilor BEI în faza de proiectare, supraveghere şi construcţie a celor trei spitale”, a declarat Sorina Pintea, citată într-un comunicat.
Potrivit ministerului, cel mai avansat proiect este cel al spitalului regional din Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici.
Ministerul susţine că în luna septembrie urmează să fie depusă cererea de finanţare la Comisa Europeană.
Pentru spitalul regional din Cluj a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut acordul de mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici, care ar putea fi aprobaţi la sfârşitul lunii august în guvern, urmând ca în octombrie să fie depusă cererea de finanţare şla Bruxelles.
Ministerul estimează că pentru spitalul regional din Craiova, cererea de finanţare va fi depusă la Comisia Europeană în decembrie 2019.
Potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului Sănătăţii, spitalul Regional din Iaşi ar putea fi finalizat în 2024.
În august 2018, ministrul susţinea că cererea de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi va fi depusă în cursul lunii septembrie 2018 la Bruxelles, urmând ca în octombrie să fie depusă şi cererea pentru spitalul regional din Cluj. Termenele avansate atunci nu au fost respectate.
Ca urmare a întârzierii proiectului spitalelor regionale, Consiliul Judeţean Cluj a cerut să preia proiectul construirii spitalului regional din Cluj, însă ministrul Sănătăţii a respins solicitarea.
Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va costa 2,38 miliarde lei (circa 500 milioane euro) şi va fi realizat în patru ani, potrivit indicatorilor tehnico-economici ai proiectului.