Aproximativ 100 de medici de familie din Bucureşti au fost notificaţi că datorează bani pentru tratamente prescrise în perioada 2014-2015 pacienţilor diagnosticaţi cu hepatită sau insuficienţă renală cronică, potrivit preşedintelui Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov (PMFB), Marina Pîrcălabu. Medicii intenţionează să dea în judecată CASMB, dacă explicaţiile din contestaţiile lor nu vor fi luate în considerare.
"De câteva săptămâni au fost notificaţi (...) de către CASMB că ar fi datori cu nişte sume mari ce reprezintă datorii către Casa de Asigurări şi anume contravaloarea tratamentelor prescrise de aceştia pentru bolnavii lor cronici cu hepatită sau cu insuficienţă renală cronică. (...) Până acum e vorba de aproximativ 100 de medici din Bucureşti. Atâţi au fost controlaţi, nu că doar atâţia au fost găsiţi cu 'vini'. Toţi medicii care au fost controlaţi în urma raportului Curţii de Conturi, toţi au fost găsiţi cu diverse vini de acest gen administrative", a spus Marina Pîrcălabu, citată de Agerpres.
Medicii de familie au primit notificări pentru sume cuprinse între 3.000 lei şi 90.000 de lei, fiind sfătuiţi să depună contestaţie.
"Aşteptăm răspunsul la aceste contestaţii şi noi sperăm să fie luate în considerare explicaţiile noastre, dacă nu, intenţionăm să acţionăm în judecată, pentru că experienţele de până acum ne-au demonstrat că în general comisia de arbitraj susţine opinia casei judeţene", a afirmat Pîrcălabu.
Medicii sunt puşi să plătească tratamentele pacienţilor pentru că documentele nu ar fi conforme.
"Ne găsim în situaţia în care suntem puşi să plătim aceste tratamente pentru că hârtiile nu sunt conforme. E vorba doar despre circuitul hârtiilor, nu de tratamente abuzive, nepotrivite, e vorba doar despre hârtii care uneori nu respectă formatul cerut. Nu există niciun fel de prejudiciu, ni se pare aberant acum să ni se impute aceste valori imense ale medicamentelor cu penalizări şi dobânzi", a precizat Pîrcălabu, care consideră că este nevoie de actualizarea protocoalelor de prescriere.
Managerul Institutului "Matei Balş", dr. Adrian Streinu-Cercel, a menţionat că a discutat cu Ministrul Sănătăţii, care i-a transmis că medicii de familie nu trebuie să plătească niciun ban.
Medicii de familie spun că, dacă sumele imputate ar fi plătite, multe cabinete de medicină de familie s-ar închide.
"Apar periodic aceste notificări care vin să ia înapoi din veniturile medicilor de familie, unele dintre sumele despre care vorbim se referă la veniturile unui cabinet pe durata de un an, or asta înseamnă că toată activitatea cabinetului respectiv trebuie să se închidă (...) dacă banii trebuie daţi înapoi ", a avertizat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.