Colegiul Fizicienilor anunţă că 8 falşi fizicieni medicali lucrează în spitalele din România

Colegiul Fizicienilor anunţă că 8 falşi fizicieni medicali lucrează în spitalele din România

Opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România, cei mai mulţi la spitale publice şi private din Bucureşti, potrivit unui reprezentant al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, care a sesizat situaţia instituţiilor abilitate. 

Cei mai mulţi falşi fizicieni medicali lucrează în Bucureşti, la spitale publice sau private.

”Au fost care au practicat şi în Iaşi la Institutul Regional de Oncologie şi s-au mutat anul trecut, dacă nu greşesc, la Spitalul Judeţean Bacău. Au fost angajaţi la Spitalul Judeţean Arad, la Spitalul Municipal Blaj, la spitalul orăţenesc Roşiorii de Vede. Sunt în mai multe spitale, nu numai într-un loc”, a afirmat vicepreşedintele pentru Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, citat de Mediafax.

Falşilor fizicieni le-a fost atrasă atenţia, în 2016 şi 2017, să nu practice profesia de fizician medical fără o recunoştere sau să se adreseze intituţiilor abilitate pentru a obţine codul de parafă.

„Nu au obţinut niciunul dintre ei codul de parafă, iar o parte am sesizat conducerile spitalelor care i-au angajat, iar cei de la spital au creat posturi unicat dedicate pentru anumite persoane, de exemplu, fizician medical cu specialitatea de bioinginerie, care nu există”, a spus Marin Bodale.

Bioingineria pregăteşte bioingineri, în timp ce fizica medicală are specialităţi precum radioterapie, imagistică medicală, radiodiagnostică, laser medical, optică medicală sau analiză medicală.

"Noi am sesizat lucrurile astea în Consiliul Judeţean Bacău, Spitalul Judeţean Bacău, Direcţia de Sănătate Publică Bacău, Ministerul Sănătăţii. Cei de la DSP, Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean nu ne-au trimis niciun răspuns, iar Spitalul Judeţean Bacău a spus că angajează pe cine vrea”, a mai spus vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali.

Anunţul vine la o zi după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a admis că o persoană a reuşit să lucreze la un spital de stat din România pe baza unei diplome de studii falsificate.

Astfel, Spitalul de Urgenţă Ilfov a încheiat cu falsul medic Raluca Daniela Bîrsan, în vârstă de 30 de ani, un contract de voluntariat, în condiţiile în care femeia a depus o diplomă de studii falsificată.

Este al treilea caz de fals medic descoperit în România în ultima perioadă, după italianul Matteo Politi şi o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică, dar primul caz de fals medic descoperit că a lucrat într-un spital de stat.

viewscnt