Colegiul Medicilor din România a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii care prevede comunicarea datelor şi informaţiilor în legătură cu dreptul de practică al medicilor în România, în scopul de a evita apariţia unor noi cazuri de “falşi medici” în viitor.
Colegiul Medicilor a precizat, într-un comunicat, că protocolul prevede şi informarea cu privire la specialităţile şi calificările profesionale dobândite de medici, sancţiunile aplicate, existenţa unor avize şi autorizări, informările şi atenţionările primite prin sistemul IMI.
"Conform protocolului, cele două părţi semnatare vor comunica datele şi informaţiile în legătură cu dreptul de practică al medicilor, specialităţile şi calificările profesionale dobândite de medici, sancţiunile aplicate, existenţa unor avize şi autorizări, informările şi atenţionările primite prin sistemul IMI precum şi orice alte informaţii de natură a înlătura riscurile referitoare la siguranţa pacienţilor, la asigurarea dreptului la sănătate ori la servicii medicale furnizate", a menţionat Colegiul Medicilor.
Protocolul are ca scop creşterea siguranţei pacienţilor, asigurarea calităţii serviciilor medicale în unităţile sanitare publice şi private şi onorabilitatea profesiei medicale.
Anunţul vine la puţin timp după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a admis că o persoană a reuşit să lucreze la un spital de stat din România pe baza unei diplome de studii falsificate.
Astfel, Spitalul de Urgenţă Ilfov a încheiat cu un fals medic, în vârstă de 30 de ani, un contract de voluntariat, în condiţiile în care femeia a depus o diplomă de studii falsificată.
Este al treilea caz de fals medic descoperit în România în ultima perioadă, după italianul Matteo Politi şi o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică, dar primul caz de fals medic descoperit că a lucrat într-un spital de stat.