Colegiul Medicilor din România a anunţat miercuri că s-a autosesizat în cazul decesului de la Botoşani şi în situaţia de la Târgu Jiu şi a declanşat din oficiu o anchetă disciplinară, prin colegiile teritoriale din Botoşani şi Gorj, pentru a cerceta profesional şi deontologic medicii implicaţi.
Potrivit statului, Colegiul Medicilor are ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează profesia, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acesteia în societate.
Organismul profesional subliniază că fiecare dintre aceste obiective poate fi realizat doar prin implicarea medicilor, "a căror întreagă activitate profesională trebuie să fie dedicată exclusiv apărării vieţii, sănătăţii şi integrităţii fizice şi psihice a fiinţei umane".
"Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorităţi şi factori de decizie, instituţii, organizaţii, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariţie a situaţiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat. Anchetele care se află acum în desfăşurare pot să aducă şi vor aduce clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat", arată Colegiul, într-un comunicat.
Potrivit organismului profesional, concluziile anchetelor trebuie să conducă la îmbunătăţirea cadrului legal şi de funcţionare a sistemului medical, pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.
"Trebuie creat un mecanism eficient, cu rol de prevenire şi de protejare a celor implicaţi, pacienţi şi medici, deopotrivă", mai arată Colegiul Medicilor.
Cazurile anchetate sunt cele de la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani, unde o tânără de 27 de ani a decedat vineri dimineaţă după ce a fost ignorată complet de cadrele medicale timp de 7 ore, şi la de la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, unde o femeie a fost diagnosticată cu hernie abdominală şi după în operaţie, unde medicii au constatat că pacienta era gravidă în luna a noua.