Plecând de la faptul că în PNNR este prevăzută elaborarea unei noi legi a salarizării, primul obiectiv fiind creşterea echităţii salarizării, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a lansat Comparatorul salariilor de bază (CSB) al angajaţilor din domeniul bugetar, în care a inclus 10 domenii de activitate printre care şi Sănătatea.
,,Deoarece este uşor a vorbi de inechitate sau nedreptate în privinţa salariilor de bază, dar mult mai dificilă este utilizarea acestor evaluări axiologice prin recurs pe dovezi, Comparatorul salariilor de bază (CSB) se poate dovedi un instrument deosebit de util, permiţând trecerea de la sentimentul inechităţii la evaluarea comparativă a îndreptăţirii invocării ei. Comparatorul salariilor de bază (CSB) este un instrument online de evaluare a echităţii stabilirii salariilor de bază a lucrătorilor din sectorul bugetar, bazat pe o analiză comparativă a acestora”, arată Viorel Rotilă, coordonatorul proiectului.
Platforma Comparatorul salariilor de bază – CSB a fost realizată de echipa Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, proiectul fiind finanţat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România.
Acest comparator oferă posibilitatea angajaţilor de-a evalua corectitudinea afirmaţiilor decidenţilor politici în privind echităţii propunerilor pe care le avansează.
Accesibilitatea este organizată pe mai multe paliere, după cum urmează:
- Accesul universal, vizând publicul larg dornic să se informeze corect, CSB permiţând o perspectivă realistă asupra a ceea ce înseamnă salariile de bază ale angajaţilor din domeniul bugetar.
- Accesul general, vizând toţi lucrătorii din domeniul bugetar. Astfel, CSB este un instrument de analiză etică, ce permite oricărui lucrător din domeniul bugetar compararea salariului său de bază cu cel aferent tuturor funcţiile din întregul domeniul bugetar.
- Accesul special, avându-i ca beneficiari pe profesioniştii din sănătate, aceştia având acces la o categorie mai largă de comparaţii menite să le evidenţieze în mod mai exact nivelul de echitate al propriilor salarii de bază.
În funcţie de vechimea în muncă şi funcţia ocupată, instrumentul afişează salariile bugetarilor. De exemplu, un tânăr medic specialist cu până la 5 ani de experienţă care lucrează într-un serviciu de Ambulanţă, are un salariu net de bază de 6100 lei cât un director general la Bibliotecă sau un director general adjunct grad II în Administraţia publică centrală sau un inspector de stat şef adjunct grad II în Administraţia publică centrală.
Un asistent medical, cu şcoală postliceală şi experienţă în muncă între 5 şi 10 ani, care lucrează într-o unitate sanitară de stat ce nu este clinică, are un salariu de bază net de 2.542, cu 56 de lei mai mult decât un Şef de cabinet în Administraţia publică centrală şi cu 33 lei mai mult decât un agent veterinar care lucrează în Administraţia Publică Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor sau decât o soră medicală principală dintr-o unitate sanitară sau medico-socială ori un Referent relaţii care lucrează la Corpul Diplomatic Consular.