Coronavirusul din China afectează sau nu medicamentele derivate din plasmă la nivelul României? Opinii pro şi contra

Coronavirusul din China afectează sau nu medicamentele derivate din plasmă la nivelul României? Opinii pro şi contra

Deşi autorităţile chineze au dispus suspendarea activităţilor de colectare de sânge, plasmă, celule stem şi alte ţesuturi umane în toate zonele afectate de epidemia de coronavirus, ţara noastră nu ar avea de suferit de pe urma acestei măsuri, e de părere dr. Victor Costache. În opinia ministrului Sănătăţii, criza coronavirusului nu afectează medicamentele derivate din plasmă la nivelul României. Însă Florin Hozoc, directorul companiei Besmax Pharma Distribution, care importă imunoglobulină în ţară, atrage atenţia asupra faptului că dimpotrivă România este vulnerabilă, existând riscul accentuării crizei de imunoglobulină.

,,Încă o dată vedem cât de vulnerabilă este România într-o piaţă globală care suferă din cauza unui deficit major de plasmă umană. Acest deficit este cauzat tocmai de demogagia celor care repetă aceleaşi lozinci de acum un secol, care spun că privatul nu are ce căuta în domeniul colectării de plasmă. Adevărul este mereu altul: singurele ţări care asigură atât consumul propriilor pacienti cât si peste 70% din consumul global sunt exact acelea unde este permisă colectarea de plasmă în centre private. Criza de imunoglobulină se va accentua prin cresterea importurilor Chinei, cauzată de scăderea colectării de plasmă din această ţară afectată de epidemia de coronavirus. Statul trebuie să înţeleagă că trebuie să implementeze singurul model funcţional: colectarea de plasmă atât prin centrele de stat cât şi prin centre private sau ale unor ong-uri!”, a semnalat Florin Hozoc, directorul companiei Besmax Pharma Distribution, pentru 360medical.ro.

Potrivit acestuia, suspendarea activităţilor de colectare de plasmă umană din China va duce la o creştere de peste 100% a importurilor de imunoglobulină şi alte derivate din plasmă umană, ceea ce va determina o accentuare a deficitului global de medicamente din plasmă şi în special de imunoglobulină.

L-am întrebat pe ministrul Sănătăţii, la conferinţa de presă, dacă această măsură ar putea afecta România, iar acesta a declarat că ,,deocamdată nu, fiindcă din fericire, cel mai mare importator şi producător de plasmă sunt SUA. Cred că 70% din produsele din plasma sunt preparate prin plasma din SUA”, a spus Victor Costache.
Şeful Sănătăţii susţine că importurile de imunoglobuline sunt asigurate în anul 2020 şi nu va fi o criză a acestora în anul în curs. În ceea ce priveşte criza coronavirusului din China, oficialul susţine că nu afectează medicamentele derivate din plasmă la nivelul României.

Este adevărat că la ora actuală, Statele Unite asigură o mare parte din necesarul european, dar trebuie să ţinem cont şi de China, care colectează anual peste 7,6 milioane de litri de plasmă pentru fracţionare şi care îşi asigură peste 60% din consumul de medicamente derivate din plasmă.

,,Primele ţări care sunt vulnerabile în faţa acestei situaţii de criză generate de epidemia de coronavirus sunt cele care oferă cele mai mici preţuri la medicamentele din plasmă şi care nu colectează plasmă pentru fracţionare. România este victimă sigură”, a precizat Florian Hozoc.

 Subiectul crizei de imunoglobulinei din România a fost dezbătută în emisiunile 360medical difuzate la postul de televiziune B1 Tv în 15 decembrie şi 22 decembrie 2019, în care s-au prezentat atât problemele pacienţilor, cât şi posibile soluţii pentru rezolvarea crizei.

viewscnt