Curtea de Conturi: Spitalele publice din România se plâng de criză de personal medical, dar nu scot posturile vacante la concurs

Curtea de Conturi: Spitalele publice din România se plâng de criză de personal medical, dar nu scot posturile vacante la concurs

Spitalele publice din România suferă de criză de personal medical, dar nu scot posturile vacante la concurs, relevă un raport de audit realizat de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătăţii, care a evaluat performanţa managementului resurselor umane şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare spitaliceşti, pentru perioada 2014- 2021.

Potrivit raportului, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa raportului dintre numărul de medici şi numărului de locurilor, în ciuda creşterii constante a numărului de medici şi de asistenţi medicali din ultimii ani.

Mai mult, există diferenţe semnificative privind număr de medici între regiunile de dezvoltare ale României. Astfel, Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov care 397,2 medici/100.000 locuitori, în timp cel, la polul opus, regiunea Sud-Muntenia are doar 75,2 medici/100.000 locuitori.

Datele nu includ numărul de medici din reţeaua altor ministere.

Raportul prezintă situaţia numărului de posturi vacante şi al celor scoase la concurs în cel 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii în perioada 2014-2021.

În această perioadă, numărul de posturi vacante a fost de 1.428, în medie, iar numărul posturilor scoase la concurs de doar 248, "ceea ce rezultă că, în perioada analizată, au fost scoase la concurs 17% din posturile vacante".

"Astfel concluzionăm că, în medie, 83% din posturile vacante nu au fost scoase la concurs. Dacă ne raportăm la numărul de posturi ocupate prin concurs din cele scoase la concurs (rata de promovabilitate), rezultă că au fost ocupate, în medie, 80% din posturile scoase la concurs", precizează raportul.

În perioada analizată, cel mai mare număr de posturi scoase la concurs a fost în 2017, iar cel mai mic număr de posturi ocupate prin concurs a fost în 2020.

Documentul arată că gradul mediu de ocupare al posturilor de medici a fost de 72%, iar al asistenţilor medicali a fost de 80%.

Cel mai mare deficit de medici, în cele 58 de unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Sănătăţii, s-a înregistrat în specialităţile: anestezie şi terapie intensivă (ATI), psihiatrie, cardiologie, radiologie-imagistică medicală, chirurgie generală, recuperare, medicină fizică şi balneologie, medicină de urgenţă, medicină de laborator, medicină internă şi gastroenterologie.

O altă deficienţă majoră semnalată în raport este lipsa, la nivelul Ministerului Sănătăţii, a unei baze de date care să cuprindă informaţii privind posturile ocupate şi drepturile salariale aferente fiecărui post, Aceste informaţii sunt "absolut necesare" în etapa de programare bugetară, potrivit autorilor raportului.

În plus, sistemul de remunerare al personalului din sistemul medical nu a avut în vedere criterii de performanţă în activitate.

viewscnt