După ce a lucrat peste 18 ani într-un spital de stat, dr. Stanislav Rurac a decis să se mute în privat pentru a realiza operaţii de chirurgie minim invazive. La Sanador a lansat programul de Chirurgie minim invazivă, cu operaţii de închidere a unui defect de sept atrial şi plastie de valvă mitrală şi a dezvoltat şi alte procedee minim invazive, inclusiv intervenţii în premieră medicală pentru România. Invitat la prima ediţie a dezbaterii online Cardio360, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Sanador a vorbit despre diferenţele existente în chirurgia cardiovascular din România şi cea din Europa.
Pacientul face diferenţa între chirurgia din România şi cea din străinătate prin prisma anumitor puncte, cum ar fi dotarea tehnică, pregătirea specialiştilor, metodele de abord în bolile cardiovasculare, recuperarea postoperatorie şi nu în ultimul rând alegerea corectă a metodei de tratament în patologia cardiovasculară.
Potrivit dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Sanador, este foarte importantă echipa inimii (Heart Team), conceptul cel mai nou din lume care cuprinde mai mulţi specialişti ce se ocupă de boli cardiovasculare. Din această echipă fac parte: cardiologul clinician, cardiologul intervenţionist, electrofiziologul, chirurgul cardiac, anestezistul şi nu în ultimul rând specialistul de recuperare cardiovasculară.
Medicul a precizat că pacienţii văd diferenţele între sistemul medical de stat şi cel privat, de exemplu, că la nivelul clinicilor de stat dotările sunt mai puţin importante sau mai puţin noi faţă de cele din spitalele private, dar că la spitalele de stat ei pot să primească ajutorul medical gratuit, când în spitalele private toate intervenţiile chirurgicale costă.
Totuşi, din punct de vedere al chirurgului cardiac, când vine vorba despre diferenţele între Europa şi România, medicul apreciază că ,,în momentul de faţă, măcar în clinici private suntem la acelaşi nivel cu chirurgia cardiacă din Europa”.
Chirurgia cardiacă, o specialitate care a avansat din punct de vedere tehnic în ultimii ani
,,Dacă până acum 8-10 ani în urmă cam toate operaţiile erau realizate în exclusivitate prin metode convenţionale, în România, în prezent un număr foarte mare de intervenţii să face prin metode minim invazive”, a afirmat dr. Stanislav Rurac. Şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Sanador susţine că aceste metode se realizează, în procent mai mare, în spitalele private.
,,Noi chiar abordăm pacientul din punct de vedere a echipei, adică după ce se pune diagnosticul unui pacient, noi discutăm împreună cu cardiologul intervenţionist, cu anestezistul şi luăm cea mai bună hotărâre pentru pacient.
În primul rând este important ca pacientul să primească ajutorul medical, şi anume chirurgical sau intervenţional corect şi de aceea în multe situaţii noi ajungem la operaţii care le facem tip hibrid, adică împreună cu colegii de la cardiologie intervenţională. Noi continuăm să colaborăm şi să lucrăm cu colegii noştri din afară. Îi invităm de câte ori se poate şi uneori chiar şi ei au preluat anumite metode de la noi”, a precizat dr. Rurac.
Referitor la programul naţional curativ al bolilor cardiovasculare care see derulează în România, mai multe servicii medicale precum: dilatare percutană, electrofiziologie, ablaţii, implantarea de stimulatoare, de fibrilatoare sau dispozitive de resincronizare cardiacă sunt decontate de CNAS.
,,Au fost trataţi în cursul anului trecut în jur de 30. 000 de pacienţi, iar în primele 6 luni ale acestui an au fost deja trataţi, diagnosticaţi şi trataţi cu implantare de dispozitive medicale în jur de 17.000 de pacienţi”, a afirmat conf. univ. dr. Adela Cojan, prezentă la deezbaterea Cardio360.
Mai puteţi urmări de la prima ediţie a dezbaterii Cardio360: