Federaţia Solidaritatea Sanitară critică un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii, dar nefăcut public, şi cere retragerea şi modificarea sa, deoarece nu prevede finanţarea creşterilor salariale de la 1 ianuarie 2019.
Luni, pe ordinea de zi în Comisia de Dialog Social a Ministerului Sănătăţii a figurat un proiect de hotărâre de guvern (HG) privind modificarea anexei nr. 2 la HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 - 2019 şi pentru prorogarea unor termene.
Reprezentantul federaţiei Solidaritatea Sanitară în cadrul comisiei a solicitat retragerea proiectului de HG, primul argument invocat fiind cel al oportunităţii.
“Acest proiect de HG poate rezolva şi trebuie să rezolve problema finanţării influenţelor creşterilor salariale, prin modificarea lui în acest sens. Astfel, solicităm ca proiectul de HG amintit să prevadă finanţarea către unităţile sanitare publice a influenţelor creşterilor salariale acordate începând cu 1 ianuarie 2019”, a precizat Solidaritatea Sanitară, într-un comunicat.
Sindicaliştii solicită utilizarea precedentului creat de Ordinul 1.211/2015, aplicând aceleaşi mecanisme de finanţare a influenţelor creşterilor salariale.
“Precizăm că soluţia solicitată de noi ar putea rezolva problema refuzului CNAS de a asigura plata către spitale a influenţelor creşterilor salariale de la 1 ianuarie 2019, eliminând riscurile pe care această situaţie le are asupra pacienţilor şi a salariaţilor”, arată comunicatul.
Solidaritatea Sanitară cănsideră că proiectul de act normativ elaborat de minister nu îndeplineşte condiţiile de fond pentru a putea fi supus avizării Comisiei de Dialog Social a Ministerului Sănătăţii.
Sindicaliştii invocă trei argumente în acest sens, primul fiind că proiectul de act normativ nu a fost anterior publicat pe site-ul ministerului, în secţiunea Transparenţă Decizională, “el încălcând astfel obligaţiile legale de transparenţă”.
“Nota de fundamentare a proiectului de act normativ indică ca argument absenţa aprobării Bugetului de stat. Or, este de notorietate faptul că bugetul de stat a fost adoptat”, menţionează federaţia sindicală.
Al treilea argument este că nota de fundamentare a proiectului aminteşte nevoia prelungirii unor termene motivate de necesitatea realizării unor programe IT adiţionale, pentru care este necesară alocarea unor sume suplimentare.
“Or, nota de fundamentare nu indică niciun calcul sau alte documentări tehnico-economice, ratând justificarea raţiunii adoptării acestui act normativ”, menţionează sindicaliştii.
Pe baza acestor argumente, federaţia sindicală consideră că este evidentă necesitatea retragerii acestui document.
“În cazul refuzului iniţiatorului de a-l retrage, proiectul de act normativ nu poate intra în procedura de avizare deoarece nu îndeplineşte condiţiile legale”, mai arată comunicatul.