Ministerul Sănătăţii a solicitat spitalelor din subordinea sa să verifice şi să transmită situaţia contractelor de voluntariat, a declarat marţi ministrul Sorina Pintea, care susţine că până la termenul limită a primit răspuns doar de la trei unităţi medicale.
Ministerul a cerut rapoarte privind numărul de contracte de voluntariat semnate.
"Au fost foarte multe polemici legate de acel contract de voluntariat. Insist şi spun că este ilegal să faci contract de voluntariat direct spital-medic. Medicina este o profesie liberală, reglementată de legi speciale. Nu putem face contract de voluntariat cu un medic pe medicină”, a afirmat Sorina Pintea, citată de Mediafax.
Potrivit ministrului, legea impune ca voluntarii să aparţină de o organizaţie.
“Spitalul poate fi sau nu organizaţie gazdă dacă îndeplineşte nişte condiţii. Deci sunt mai multe proceduri pe care le este foarte greu să le aplice mai multe spitale şi nu inteleg de ce. Am cerut până luni la ora 14.00 situaţia contractelor de voluntariat în spitalele din subordinea ministerului Sănătăţii. Sunt peste o sută, ştiţi de la câte am primit? De la trei", a mai spus ministrul.
Anunţul vine după ce ministrul a admis, în urmă cu o săptămână, că o persoană a reuşit să lucreze la un spital de stat din România pe baza unei diplome de studii falsificate.
Astfel, Spitalul de Urgenţă Ilfov a încheiat cu falsul medic Raluca Daniela Bîrsan, în vârstă de 30 de ani, un contract de voluntariat, în condiţiile în care femeia a depus o diplomă de studii falsificată.
Este al treilea caz de fals medic descoperit în România în ultima perioadă, după italianul Matteo Politi şi o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică, dar primul caz de fals medic descoperit că a lucrat într-un spital de stat.
Contractul de voluntariat a fost încheiat de Raluca Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov în 12 martie 2018, fiind semnat de un consilier juridic, potrivit ministrului.