Ministerul Sănătăţii a reacţionat marţi la un anunţ anterior făcut de Colegiul Fizicienilor Medicali, care arăta că opt falşi fizicieni ar lucra în spitalele din România, precizând că a verificat situaţia persoanelor prezentate şi nu a identificat nereguli.
Anterior, vicepreşedintele pentru Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, a susţinut că opt falşi fizicieni lucrează în spitalele din România, cei mai mulţi la spitale publice şi private din Bucureşti, şi că situaţia a fost sesizată instituţiilor abilitate, inclusiv Ministerului Sănătăţii.
În replică, ministerul a precizat că a verificat situaţia persoanelor prezentate şi nu a identificat nereguli.
"Ministerul Sănătăţii a verificat situaţia persoanelor prezentate şi nu a identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora. Majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN cu diferite nivele de exercitare", a menţionat instituţia, într-un comunicat.
"Mai mult, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive în unităţile sanitare, aşa cum fals s-a prezentat (ex concediu de maternitate, contracte pe perioade determinată). Unul dintre inginerii menţionaţi, care lucrează într-unul din spitalele bucureştene, nu este angajat pe post de fizician medical, şi nu lucrează cu pacienţii, aşa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică şi asigură raportările în relaţia cu CNCAN", mai arată ministerul.
Instituţia solicită public verificarea temeinică a oricăror informaţii apărute în spaţiul public, pentru a nu induce nesiguranţa şi neîncrederea pacienţilor în sistemul de sănătate şi profesionalismul celor care practică.
Mai mult, Ministerul Sănătăţii a precizat că nu a găsit nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unităţile sanitare fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei medicale.
Astfel, conform legislaţiei în vigoare, educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei niveluri.
În primul nivel, fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică), iar în al doilea nivel trebuie să aibă pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant.
În al treilea nivel, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum 3 ani în plus faţă de cei 2 ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, şi să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) de nivel 3, a menţionat ministerul.