Ministerul Sănătăţii va înfiinţa un grup de lucru care trebuie să identifice, până în 15 decembrie, toate deficienţele in funcţionarea programului naţional de vaccinare din România şi să propună măsuri pentru îmbunătăţirea programului de imunizare.
Grupul de lucru va fi format din medici specialişti, medici de familie, reprezentanţi ai comisiilor de specialitate şi Ministerului Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Societăţii Române de Microbiologie, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi din reprezentanti ai pacienţilor.
“Grupul se lucru va prezenta ministrului Sănătăţii un set de măsuri pentru îmbunătăţirea acestor programe si activitati de sănătate publică”, a precizat ministerul, într-un comunicat.
În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, până la 10 noiembrie s-au vaccinat circa 550.000 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire in cadrul campaniei gratuite a ministerului - care cuprinde personalul medical, bolnavii cronici, gravidele şi alte categorii cu risc ridicat.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în acest an 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200.000 mai multe faţă de anul trecut, însă cu aceste doze nu se poate face imunizarea copiilor cu vârsta până în 3 ani.
Potrivit ministerului, abia la sfârşitul acestei luni vor fi livrate 9.200 de doze pentru imunizarea copiilor cu vârste între 6 luni si 3 ani.
“Dacă dozele de vaccin vor fi insuficiente, acordul cadru încheiat de Ministerul Sănătăţii cu furnizorul prevede posibilitatea suplimentarii numărului acestora”, a precizat ministerul.
În octombrie, deputatul USR Emanuel Ungureanu a sesizat DNA pentru neglijenţă în serviciu, acuzând Ministerul Sănătăţii că a cumpărat vaccin gripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani.