Peste 60% din echipamentele medicale din secţiile de anestezie-terapie intensivă (ATI) ale spitalelor publice nu deţin contracte de service şi mentenanţă, potrivit Ministerului Sănătăţii. Pentru a rezolva această problemă, Ministerul Sănătăţii a preluat finanţarea costurilor de mentenanţă printr-un nou act normativ.
Datele au fost prezentate după o evaluare realizată de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele medicale din unităţile sanitare publice din România.
"Analiza, realizată în peste 200 de unităţi sanitare, a evidenţiat faptul că peste 60% din echipamentele medicale din una dintre cele mai tehnologizate specialităţi, ATI, nu deţin contracte de service şi mentenanţă", a precizat ministerul, într-un comunicat.
În urma evaluării, Ministrul Sănătăţii a demarat procedurile pentru a asigura finanţarea acestor servicii din bugetul public, în cadrul programului Acţiuni Prioritare - ATI.
Recent, ordinul ministrului Sănătăţii nr. 321/2023 a fost publicat în Monitorul Oficial, asigurând o finanţare directă pentru aceste servicii.
”În urma analizei, realizată împreună cu colegii de la Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, am considerat necesar să actualizăm legislaţia care reglementează finanţarea acestui sector, pentru a veni în sprijinul unităţilor sanitare, respectiv, pentru a reduce vulnerabilitatea spitalelor din România privind capacitatea funcţională a echipamentelor din ATI”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat în comunicatul ministerului.
Actul normativ impune mai multe condiţii spitalelor publice pentru a prelua finanţarea acestor contracte, care pot fi de service cu piese de schimb incluse, cu reînnoire anuală, sau contracte de service la cerere, cu sau fără piese de schimb incluse.