Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) retragerea acreditării Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în urma unor controale desfăşurate săptămâna trecută.
Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.
"Voi face o informare către agenţie vizavi de neregularităţile pe care le-am constat vizitând spitalul, o parte din secţiile spitalului, şi sunt convinsă că vor lua măsurile care se impun referitor la anumiţi indicatori care posibil în momentul evaluării să fie conformi, nu mai sunt. Ministrul Sănătăţii nu poate să ceară imperativ, poate să propună. Asta am să fac", a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Potrivit ministrului, Spitalul Judeţean Braşov a fost amendat cu 20.000 de lei, la care se adaugă 10.000 de lei amenzi pentru medicii şi asistenţii din unitatea medicală.
"Vom finanţa aparatură medicală acolo unde ea va fi folosită, unde avem profesionişti care să o folosească, pentru că ştiţi foarte bine că încă există aparatură în cutii în spitale", a mai spus Pintea.
Noile declaraţii vin după ce la finalul anului trecut ministrul Sorina Pintea susţinea că în România există spitale care nu ar fi trebuit acreditate de către ANMCS, acuzând angajaţii agenţiei de lipsă de profesionalism.
“Conform Agenţiei Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, sunt foarte multe spitale la standarde. Dar îmi pun şi eu o întrebare: cum au putut fi acreditate anumite spitale? Pentru că în această perioadă, de la învestirea în funcţia de ministru şi până acum, am fost în foarte multe spitale din România”, a declarat Pintea, citată de Agerpres.
Potrivit ministrului, cine a acreditat aceste spitale “fie nu era profesionist, fie nu era de bună-credinţă”.
Însă ANMCS a reacţionat la afirmaţiile ministrului, susţinând că unităţile sanitare funcţionează în baza autorizaţiei sanitare de funcţionare eliberată de Direcţiile de Sănătate Publică – aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii – şi nu în baza certificatului de acreditare.
“ANMCS a semnalat de mai multe ori deficienţele în eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare şi a solicitat îndreptarea acestora”, menţiona agenţia.
În prezent, spitalele funcţionează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizaţiile sanitare de funcţionare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spaţiul public, potrivit ANMCS.