Plata informală acordată de paciente echipelor medicale este singurul motiv care creşte rata de naşteri prin operaţii cezariene în România, a declarat marţi ministrul Sorina Pintea, într-un interviu acordat libertatea.ro.
„OMS a atenţionat România anul trecut, în Georgia, că rata cezarienelor este mult prea mare la noi. Şi singurul motiv, mai spun o dată, este acesta: se dau bani. Societatea trebuie să condamne aceste gesturi”, a afirmat Pintea.
Ea a avertizat că specialiştii încurajează naşterile naturale, pentru că mamele nu trebuie să se gândească doar la ele, ci şi la copii.
Ministrul a sugerat că operaţia cezariană a devenit o industrie în România, dând exemplul maternităţii Giuleşti.
“S-a luat decizia sistării activităţii şi reacţiile nu au încetat să apare şi nu am înţeles de ce, pentru că până la urmă era vorba de sănătatea mamei. Apoi am înţeles că săptămâna aceea avea programate aproximativ 60 de cezariene”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul a menţionat că mamelor le este indusă ideea că operaţia cezariană le scapă de durere, deşi există alte mijloace anti-durere care se folosesc în toată lumea.
“De ce este împinsă cezariana? Cred că este un singur motiv: pentru acea plată informală pe care echipa, pentru că nu vorbim doar de medic, o pretinde. Se lansează un zvon printre paciente, ele se interesează care este mercurialul la spitalul respectiv şi aşa ajungem în situaţia de a avea foarte multe operaţii cezariene. Este singurul motiv din punctul meu de vedere şi nu mă feresc să spun asta”, a mai spus minsitrul.