Ministrul Sănătăţii, reacţie la problemele semnalate de medicii de familie: Sistemul informatic este gestionat de CNAS, iar cei care asigură mentenanţa nu se pricep

Ministrul Sănătăţii, reacţie la problemele semnalate de medicii de familie: Sistemul informatic este gestionat de CNAS, iar cei care asigură mentenanţa nu se pricep

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a reacţionat miercuri la problemele grave semnalate de medicii de familie în legătură cu sistemul informatic de sănătate, susţinând că acesta este gestionat de Casa Naţioanlă de Asigurără de Sănătate (CNAS), iar persoanele care asigură mentenaţa sistemului nu se pricep, deşi s-au cheltuit sume mari pentru pregătirea lor.  

"Sistemul este gestionat de CNAS. În mare măsură, dau dreptate medicilor de familie, pentru că eu sunt în legătură directă cu câţiva dintre ei şi de fiecare dată, în fiecare zi, îmi aduc la cunoştinţă ceea ce se întâmplă. (...) Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să poată mentena acest sistem din interior, dar care nu se pricep”, a afirmat Pintea, la Realitatea Tv.

Potrivit ministrului, sistemul informatic a fost contractat începând din anul 2012 şi a fost modificat de nenumărate ori, dar fără să se ţină cont de anumite aspecte, precum numărul mare de utilizatori în acelaşi timp.

"Din păcate, nu funcţionează, nu s-a ţinut cont de numărul mare de utilizatori în acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de anumite aspecte. Pe de altă parte, s-au risipit bani pe pregătirea unor persoane care să menteneze sistemul şi care nu se pricep, nu au fost pregătiţi corespunzător. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta", a spus Pintea.

Reacţia ministrului vine după ce Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a avertizat că sistemul informatic pentru medicii de familie se află în colaps total, prăbuşindu-se lamentabil la o săptămână după alegerile europarlamentare, şi a solicitat rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului.

Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relaţia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi beneficiar (pacientul român) funcţionează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcţionează”, se arată în comunicat.

“Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situaţii se răsfrâng în primul rând asupra pacienţilor prin prelungirea timpului de aşteptare”, mai arată organizaţia.

Reprezentanţii medicilor de familie consideră că disfuncţionalităţile sistemului generează probleme “insurmontabile”, atât la nivel birocratic, cât şi în comunicarea cu pacientul.

viewscnt