Ministrul Sănătăţii: România a avut un deficit de 700 de medici de familie anul trecut, dar situaţia s-ar putea echilibra în următorii trei ani

Ministrul Sănătăţii: România a avut un deficit de 700 de medici de familie anul trecut, dar situaţia s-ar putea echilibra în următorii trei ani

România a înregistrat un deficit de 700 de medici de familie în 2018, însă situaţia s-ar putea echilibra în următorii trei ani ca urmare a creşterii numărului de locuri la rezidenţiat, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

"Din 2018 am majorat numărul de locuri scoase la rezidenţiat pentru medicii de familie. În momentul în care am făcut nota de fundamentare am constatat că avem o lipsă - şi vorbesc de anul trecut de 700 de medici de familie. Plus o evidenţă a celor care urmează să se pensioneze", a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

“De aceea, numărul de locuri scoase la rezidenţiat în 2018 a fost foarte mare, vom continua şi anul acesta. Un medic de familie are nevoie de trei ani să se pregătească. Vom vedea şi ceea ce termină anul acesta rezidenţiatul şi cred, în opinia mea, că în maxim trei ani de zile se va echilibra această balanţă”, a mai spus ministrul.

Totuşi, ministrul a admis că marea problemă a medicinei de familie este asigurarea unei finanţări corespunzătoare.

"Anul acesta s-a majorat încă o dată punctul. Probabil că nu este suficient, vom mai face nişte analize, dar avem şi completarea cu acel grafic al Băncii Mondiale pe care îl semnăm acum, de aproximativ 600 de milioane de euro", a mai spus Sorina Pintea.

Numărul de cabinete ale medicilor de familie a scăzut cu 453 în ultimii trei ani şi a coborât sub pragul de 11.000 în 2018, arată un raport publicat recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.

La începutul acestui an, reprezentanţii medicilor de familie au atras atenţia asupra subfinanţării cronice a asistenţei medicale primare din România, avertizând că această situaţie afectează sănătatea populaţiei.

Anul trecut, doar 5,7% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost alocat pentru asistenţa medicală primară.

Săptămâna aceasta, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Corneliu Florin Buicu, solicită aplicarea unei rate zero de impozitare pentru medicii de familie, avertizând că, fără această măsură, “medicina de familie riscă să moară”.

Măsura a fost anunţată de PSD în forma actualizată a programului de guvernare şi ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020.

viewscnt