Elaborarea normelor de implementare ale Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului este pusă astăzi în discuţie la Senat în cadrul unui eveniment ce marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva cancerului, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. ,,Împreună cu FABC ne dorim şi cerem celor din sistemul medical să înţeleagă că România are nevoie de un registru al pacienţilor de cancer. România are nevoie de registru al supravieţuitorilor de cancer. Ca în multe alte domenii de activitatea să ai legi şi reglementări bune nu este îndeajuns”, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc.
La nivel mondial, eforturile de luptă împotriva cancerului în anii 2020, 2021 şi 2022 au fost diminuate de pandemia SARS-CoV-2. Accesul deficitar la diagnosticare precoce, asistenţă medicală de specialitate şi la tratamente vitale în aceşti anii a generat mai multe victime faţă de statisticile anterioare şi a determinat scăderea diagnosticării cu 15 - 45 % în depistarea bolilor oncologice.
În ţara noastră, cancerul face cele mai multe victime, cu 48% mai multe decât media europeană, conform raportului de ţară al Comisiei Europene şi al OECD. Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au prezentat primele profiluri de ţară în materie de cancer din Registrul european privind inegalităţile în domeniul cancerului pentru toate statele membre ale UE, Norvegia şi Islanda. Au fost realizate, în total, cu ajutorul OCDE, 29 de profiluri de ţară în materie de cancer (UE-27, Islanda şi Norvegia).
,,Este o ruşine pentru noi, dar sunt convins că vom reuşi să ne ridicăm şi să nu mai fim pe ultimul loc în graficele europene. Pot afima că toate îmbunătăţirile privind accesul la terapii şi tehnici noi în tratamentul cancerului au fost destule noutăţi în acest sens. De 23 de ani de când sunt pe strada oncologiei suntem tot pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer şi pe ultimul loc la finanţare”, a mărturisit Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Profilurile de ţară arată că ţările UE au cheltuit o sumă considerabilă, aproape 170 de miliarde EUR, pentru îngrijiri oncologice (în 2018). Mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE şi a crescut în ultima perioadă deceniu. Cancerul este a doua cauză de deces în România dupa bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor.
,,Anul trecut pe vremea aceasta spre exemplu speram cum sperăm şi astăzi că vom avea finalizată această parte tehnică şi birocratică - normele de aplicare, anul trecut speram să avem această lege care consfinţeşte - un Plan naţional de prevenire şi de combatere a cancerului. Iată că acest lucru s-a întâmplat spre sfârşitul anului când a fost promulgat de către domnul preşedinte Iohannis acest efort conjugat nu numai al tuturor actorilor politici ci al tuturor celor care au pus umărul la acest demers extraordinar de important, fără precedent aproape. (...) Cred că fără o schimbare de paradigmă, fără un alt fel în care să ne uităm la lucruri nu vom reuşi să facem aceşti paşi înainte, să ajungem şi în România aşa cum se întâmplă în alte state europene”, a declarat dr. Andrei Baciu Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, la evenimentul de la Senat.
Nicoleta Pauliuc, supravieţuitoare de cancer şi senatoare implicată în Legea Anti-Cancer din România, a afirmat că ,,discutând cu mulţi bolnavi de cancer care şi-au pus speranţa în munca noastră comună am ajuns la concluzia că aşteptările lor în mod justificat sunt foarte mari ca schimbarea să se producă acum. Pentru o persoană bolnavă de cancer timpul nu are răbdare”.
De la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare în România Legea privind Planul naţional pentru combaterea cancerului. Ministerul Sănătăţii trebuie să elaboreze Normele de aplicare a acestei legi. ,,Punem presiune pe funcţionarii din Ministerul Sănătăţii să elaboreze normele de aplicare,” a declarat senatoarea într-un interviu pentru 360medical.ro.