În sistemul public de Sănătate există două mari confederaţii sindicale, Solidaritatea Sanitară şi Sanitas, însă abordarea lor în această perioadă în legătură cu solicitările de natură salarială, în principal, este diferită. În timp ce federaţia Sanitas s-a rezumat la intrarea în grevă japoneză, o formă de protest care nu afectează activitatea, Solidaritatea Sanitară a organizat un miting în Bucureşti săptămâna trecută, iar luni a anunţat că va organiza pichetarea unităţilor sanitare în data de 15 iunie.
"Invităm fiecare angajat din Sănătate să participe, alături de membrii noştri, la următorul protest ”Solidaritatea Sanitară”: pichetarea unităţilor sanitare, joi 15 iunie", a anunţat federaţia sindicală, pe pagina sa de Facebook.
Principalele revendicări sunt mai ales de natură salarială. Astfel, sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară solicită în primul rând acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari, raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
O altă solicitare este adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia.
Sindicaliştii cer şi actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
Alte revendicări ţin de deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi de creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
Luni, Solidaritatea Sindicală a transmis un alt motiv de nemulţumire, legat de finanţarea formării profesionale continue.
"În timp ce colegii din Educaţie vor beneficia de finanţarea formării profesionale continue (...), profesioniştii din Sănătate suportă în continuare costurile acestei formări din propriile buzunare (alături de obligaţia de a finanţa organismele profesionale - care ar trebui de fapt finanţate de stat)!", a transmis federaţia sindicală.
PROTESTE VS GREVĂ JAPONEZĂ
Anterior, federaţia a făcut un apel către "toate federaţiile sindicale reprezentative din Sănătate" pentru a fi "solidare în lupta care se dă în aceste zile pentru interesele angajaţilor din sănătate".
Apelul a fost transmis cel mai probabil către federaţia Sanitas, care a organizat în februarie un miting şi un marş în Bucureşti, însă în această perioadă a organizat doar o grevă japoneză în unităţile sanitare.
Cele două federaţii sindicale s-au atacat, fără a se numi în mod direct, în ultimele zile. Solidaritatea Sanitară a deplâns lipsa de solidaritate a federaţiilor sindicale din Sănătate, spre deosebire de ce se întâmplă cu sindicatele din Educaţie, care s-au solidarizat pe perioada protestelor (ilustraţie foto de mai jos, postată pe pagina de Facebook a federaţiei Solidaritatea Sanitară în 10 iunie).
În schimb, federaţia Sanitas susţine că abordarea sa este cea corectă şi a ironizat cealaltă federaţie sindicală (ilustraţie foto de mai jos: postare pe pagina de Facebook a Sanitas din 11 iunie).
CE AU OBŢINUT SINDICATELE
În faţa protestelor, Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă (OUG) care măreşte salariile pentru o parte din personalul medical şi auxiliar din spitale.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), care a precizat că, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile pentru o parte din personalul sanitar şi auxiliar (Anexa nr. II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Sănătate şi Asistenţă socială” din Legea-cadru nr. 153/2017) se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022.
Măsura se aplică pentru o parte din angajaţii din sistemul sanitar, între care se numără statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele, care nu au atins până acum nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă – spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeaşi anexă.
În acest fel au fost eliminate dezechilibrele de natură salarială din sectorul sanitar, argumentează reprezentanţii Guvernului.
De asemenea, actul normativ aprobat de guvern prevede majorarea salariilor de bază pentru angajaţii din asistenţă socială.
Potrivit sindicatelor, problema majoră cu care se confruntă acest domeniu este lipsa personalului de specialitate, mai ales din cauza salariilor mici.
În conferinţa de presă de după şedinţa Executivului, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu a putut oferi detalii privind procentul majorării şi nici despre numărul exact al beneficiarilor, afirmând doar că măsura se aplică pentru “câteva zeci de mii” de angajaţi.