Ministerul Sănătăţii a pregătit o nodificare legislativă privind activitatea centrelor de permanenţă pentru asistenţă medicală primară, permiţând funcţionarea acestora cu 5 medici şi 5 asistenţi medicali. În prezent, pentru funcţionarea unui centru de permanenţă este necesară formarea unei echipe medicale formată din minimum 7 medici şi 7 asistenţi medicali.
Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanţă a guvernului elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică şi completează Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
"Centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical (...). Prin excepţie (...), în situaţia în care, în mediul rural, nu se poate respecta condiţia ca centrul de permanenţă să funcţioneze cu un număr minim de 7 posturi de medic pentru asigurarea serviciului în regim de gardă, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu minim 5 posturi de medic, în condiţiile asigurării funcţionării centrului de permanenţă", prevede proiectul de act normativ.
De asemenea, proiectul prevede aprobarea înfiinţării centrului de permanenţă de către ministrul Sănătăţii, prin notă de aprobare în baza fundamentării prezentate de direcţiile de sănătate publică cu acordul prealabil al consiliilor locale, dacă este cazul.
"Apreciem că acordul prealabil al consiliilor locale nu este necesar în cazul în care spaţiul şi dotarea sunt asigurate de echipa medicală, iar înfiinţarea centrului de permanenţă este solicitată de grupul de medici asociaţi prin convenţie de asociere pentru participarea la continuitatea serviciilor de asistenţă medicală primară în regim de gardă prin centrele de permanenţă", menţionează autorii proiectului, în nota de fundamentare.
Proiectul de act normativ introduce şi criterii clare de înfiinţare şi de desfiinţare a centrelor de permanenţă, în baza cărora conducerea DSP-urilor vor putea emite decizii.
Astfel, în mediul rural centrele de permanenţă sunt înfiinţate ţinând cont de următoarele criterii:
- la o populaţie de minim 5000 de locuitori 1 centru de permanenţă.
- numărul de persoane, estimat de către direcţiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanenţă să fie mai mare de 200 persoane/lună în medie.
În localităţile rurale izolate, greu accesibile, precum şi în localităţile în care nu există acces la
servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă se pot înfiinţa centre de permanenţă fără
respectarea criteriilor.
În mediul urban, centrele de permanenţă se înfiinţează ţinând cont de următoarele criterii:
- în localităţile cu o populaţie sub 25.000 de locuitori, 1 centru de permanenţă.
- în localităţile cu o populaţie mai mare de 25.000 de locuitori, 1 centru de permanenţă la 25.000 de locuitori.
- numărul de persoane estimat, de către direcţiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanenţă să fie mai mare de 300 persoane/lună în medie.
Potrivit proiectului, centrele de permanenţă vor putea fi desfiinţate prin decizie emisă de directorul executiv al direcţiei de sănătate publică, în următoarele situaţii:
- constatarea neîndeplinirii criteriillor de înfiinţare.
- dizolvarea convenţiei de asociere a medicilor în vederea participării la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
- retragerea sau anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare a centrului de permanenţă.
- constatarea de către echipele mixte de control, formate din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi ai caselor de asigurări de sănătate, a abaterilor de la normele de funcţionare.