Program pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitale, lansat de Ministerul Sănătăţii

Program pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitale, lansat de Ministerul Sănătăţii

De la 1 iunie 2022, valoarea alocaţiei de hrană în spitalele publice a fost majorată semnificativ. Astfel, alocaţia a crescut de la 11 lei la 22 lei pe zi pentru pacienţii spitalizaţi ( copii şi adulţi), lăuze şi însoţitori şi la 33 lei pe zi pentru bolnavii spitalizaţi cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienţii cu arsuri şi cei internaţi în leprozerii. Cu toate acestea, o evaluare realizată de Ministerul Sănătăţii în peste 250 de spitale publice din ţară a arătat diferenţe mari în privinţa calităţii hranei oferite pacienţilor. Pentru a creşte calitatea şi siguranţa hranei în spitale, Ministerul Sănătăţii a lansat un program numit 'Hrană bună şi sigură pentru pacienţi', care urmează să fie finanţat din fonduri de la Banca Mondială. 

Ministerul Sănătăţii a făcut o evaluare în 252 de spitale publice, începând de anul trecut, privind modul în care este oferită hrana pacienţilor.

"Majoritatea, două treimi dintre spitale, aveau catering. De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering, pentru că mâncarea ori e rece, ori e destul de puţin atrăgătoare, poate şi din punct de vedere al conţinutului", a spus ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă susţinută la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

O treime dintre spitalele evaluate au bucătării proprii, cu un număr mediu de 15 angajaţi pentru fiecare bucătărie, însă există diferenţe în funcţie de mărimea spitalului.

Programul 'Hrană bună şi sigură pentru pacienţi' este lansat pentru cele 252 de unităţi sanitare constă în reabilitarea şi dotarea blocurilor alimentare, la spitalele care au bucătării.

Bugetul mediu este de 2,5 milioane euro pentru fiecare unitate, bugetul total estimat fiind de 450 milioane euro, potrivit ministrului.

Cheltuielile eligibile pentru spitale în cadrul programului vor fi de reabilitare, extindere şi dotare cu echipamente a blocurilor alimentare, însă Ministerul Sănătăţii caută şi soluţii legate de resursele umane din acest domeniu, pentru ca normele de angajare să fie mai flexibile.

Ministrul a subliniat că nu este suficient ca hrana să fie calitate, ci trebuie să fie acordată pacientului într-un mod corespunzător.

"'Hrană bună şi sigură pentru pacienţi' este un nou program pe care îl lansăm, în parteneriat cu Banca Mondială. Există această discuţie în spaţiul public referitoare la mâncarea pe care o primesc pacienţii. Avem foarte multe modele de bună practică, spitale care prepară hrana şi, în felul acesta, întreaga sumă de bani alocată pacientului este folosită pentru asta şi nu pentru transport şi pentru profitul (...) pe care îl ia operatorul de catering în spitale", a menţionat Alexandru Rafila.

"Sunt bani care sunt plătiţi separat de Ministerul Sănătăţii pentru hrană, nu se mai plătesc din bugetul spitalului, cum era în trecut. Este o încurajare a dezvoltării serviciilor de bucătărie, respectiv de preparare şi distribuţie a hranei mai ales în spitalele mai mari, la care acest lucru se poate face", a completat ministrul.

Un astfel de proiect a fost deja implementat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu ajutorul unor donaţii.

viewscnt