Raport: Peste 60% din persoanele cu tulburări cognitive din România nu sunt diagnosticate şi tratate

Raport: Peste 60% din persoanele cu tulburări cognitive din România nu sunt diagnosticate şi tratate

În România existau 158.000 de persoane, la nivelul anului 2014, care sufereau de o formă de tulburare cognitivă. Alzheimer Europe a publicat o prevalenţă aproape dublă a acestor afecţiuni pentru anul 2013, estimând la nivel naţional pentru România un număr de 270.304 cazuri (90.484 bărbaţi şi 179.820 femei), echivalent cu 1,26% din populaţia României. 360medical.ro vă prezintă în exclusivitate mai multe date dintr-un raport al Societăţii Române Alzheimer, întocmit împreună cu Asociaţia Habilitas, în cadrul proiectului „Sănătatea mintală – prioritate pe agenda publică!”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020 – cod proiect 112591.

Media creşterii prevalenţei acestui diagnostic se menţine la aproximativ de 100 de noi cazuri diagnosticate lunar la nivel naţional, estimare făcută în baza datelor disponibile în “Buletinele informative” ale Centrului Naţional de Statistică în Sănătatea publică între anii 2016 şi 2018.

,,Dacă luăm în calcul faptul că Boala Alzheimer acoperă în medie 50-60% din cazurile de tulburări cognitive, putem estima un număr aproximativ de 60.000 de cazuri la nivel naţional. Comparând aceste cifre cu estimarea Eurostat, de aproximativ 158.000 de cazuri, şi cea a Alzheimer Europe, de 270.000 de cazuri, putem afirma că un procent de peste 60% din persoanele suferind de aceste afecţiuni nu sunt diagnosticate şi tratate şi nu beneficiază de suportul structurilor sociale de stat sau private”, se arată în raportul de evaluare a politicilor publice în domeniul sănătăţii mintale, făcut de Societatea Română Alzheimer împreună cu Asociaţia Habilitas.

Gradul scăzut de diagnosticare a acestor boli are mai multe cauze, printre care numărul limitat de medici specialişti la nivel naţional implicaţi în activitatea de screening, diagnostic şi tratament al acestor afecţiuni, lipsa unei strategii la nivel naţional privind tulburările cognitive şi accesul limitat al pacienţilor la servicii medicale, în special în mediul rural.

În prezent, în România, nu există o legislaţie care să reglementeze în mod specific problematica tulburărilor neuro-cognitive sau o strategie naţională pentru tulburări neuro-cognitive.

La nivel mondial, în anul 2010 se estima că între 5 şi 7% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani sufereau de o formă de tulburare cognitivă.

În Europa, aproximativ 35,6 milioane de persoane au o formă de tulburare neuro-cognitivă. Prevalenţa estimată a acestor afecţiuni în Europa de Est era în urmă cu 9 ani de 4,8% din populaţia cu vârstă peste 60 de ani.

Alzheimer Europe a publicat un raport care arăta o prevalenţa aproape dublă a acestor afecţiuni pentru anul 2012. Între timp, comunitatea medicală face eforturi pentru a identifica o multitudine de modificări ce pot fi aduse stilului de viaţă pentru a preveni şi încetini progresia bolii Alzeimer. 

viewscnt