Rata de vaccinare din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, a depăşit 62% după campania derulată de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Campania, numită “de informare şi vaccinare”, a fost derulată în perioada 7- 10 mai 2019. În această perioada, la sediul Primarie din Ţăndărei a funcţionat un centru de informare şi vaccinare.
În perioada 7-10 mai, 169 de copii s-au prezentat la centru, din care 142 au fost vaccinaţi şi alţi 27 au avut contraindicatţe temporara de vaccinare.
„Au fost utilizate 233 de doze de vaccin cu care au fost vaccinaţi copiii conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 127 vaccinuri ROR, 11 vacinuri Hexavalent, 9 vaccinuri antipneumococice şi 86 doze vaccin tetravalent”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Ţăndărei era considerată localitatea din România cu cea mai scăzută rată de vaccinare, de doar 2,3% în primul trimestru al acestui an.
În martie a fost vaccinat un singur copil din cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare.
În cadrul acestei campanii de vaccinare, a fost stabilit numărul copiilor existenţi în localitate, care a relevat o diferenţă considerabilă faţă de catagrafierea realizată în baza evidenţelelor copiilor înscrişi la medicii de familie.
Potrivit ministerului, numărul mic de copii aflaţi în localitate în perioada derulării campaniei este determinat de emigraţia masivă.
„După derularea campanilor de anul trecut, s-a înregistrat o scădere a cazurilor de rujeolă, de aceea am decis să continuăm. Am cerut şi direcţiilor de sănătate publică să replice acest tip de campanie cu sprijinul autorităţilor locale, astfel încât să intervenim în cat mai multe comunităţi care au nevoie de sprijin pentru a înţelege necesitatea vaccinarii în beneficiul copiilor lor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată în comunicat.