Reprezentanţii medicilor de familie acuză Ministerul Sănătăţii că nu este capabil să gestioneze proiectele din PNRR

Reprezentanţii medicilor de familie acuză Ministerul Sănătăţii că nu este capabil să gestioneze proiectele din PNRR

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) acuză ministerul Sănătăţii de lipsă de interes şi de capacitate de gestiune a proiectelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – componenta pentru Sănătate, după ce ministrul Sănătăţii a susţinut că ar exista o lipsă de interes a medicilor de familie pentru a obţine finanţări pentru cabinete.

"Lipsa de interes pentru PNRR nu este a medicilor de familie, ci chiar a Ministerului Sănătăţii", a transmis marţi federaţia, într-un comunicat.

FNPMF precizează că l-a informat pe ministrul Sănătăţii prin mai multe adrese scrise transmise în lunile mai, iulie şi septembrie despre problemele pe care le întâmpină medicii de familie în privinţa PNRR.

În cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, FNPMF a transmis Ministerului Sănătăţii că sute de cabinete de medicina familiei au sesizat că nu au reuşit să obţină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deţine spaţiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026.

Aceste probleme au fost semnalate Ministerului Sănătăţii încă din luna iunie 2022.

"Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1.030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv şi 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată) nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiţii", a menţionat federaţia.

FNPMF subliniază că o investiţie cu un buget de 180 de milioane de euro şi peste 3.000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcţie de specialitate a Ministerului Sănătăţii, cu un număr adecvat de funcţionari publici care să îşi asume răspunderea pentru proiect.

Potrivit federaţiei, Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea de a gestiona acest program de finanţare, în condiţiile în care a desemnat o singură persoană de contact pentru toate cele 2.250 de cabinete din lista preselectată, un consilier personal al ministrului care şi-a luat concediu exact când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele.

"Am fost surprinşi să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2.250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcţionar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele şi să primească răspunsuri la întrebări din partea sa", a precizat FNPMF.

Mai mult, federaţia acuză Ministerul Sănătăţii că nu a răspuns până acum la adresa transmisă în 4 septembrie.

"De altfel Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la aproape nici o adresă a FNPMF, dintre cele peste 30 transmise de la începutul anului 2022", mai arată federaţia.

Toate adresele FNPMF, inclusiv cea din 4 septembrie, sunt disponibile şi pe site-ul federaţiei.

CONTEXT

În iulie 2022, Ministerul Sănătăţii a lansat forma finală a ghidului beneficiarului pentru investiţii în cabinetele medicilor de familie din PNRR.

Prin PNRR urmează să fie finanţate lucrări de renovare şi de dotare cu echipamente medicale în 3.000 de cabinete din România, cele mai multe situate în medii defavorizate.

Investiţiile vizează reducerea diferenţelor privind accesul la servicii medicale în funcţie de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri.

Obiectivul investiţiei este reabilitarea, modernizarea şi dotarea a 3.000 de cabinete de asistenţă medicală primară (medici de familie) sau asocieri de cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici, prioritizând cabinetele din mediul rural şi din urbanul mic, inclusiv din zone marginalizate.

Dotarea va cuprinde aparatură de laborator de tip ”point of care” şi echipamente medicale precum electrocardiograf, ecograf, mobilier medical şi instrumentar medical.

De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare şi al creşterii eficienţei energetice.

Investiţia are un buget total de 888,3 milioane lei (180,4 milioane euro) şi se va realiza prin 2 segmente.

Primul segment prevede o alocare de 666,2 milioane lei (75% din total) prin care se va finanţa o listă preselectată de cabinete obţinută prin aplicarea unei matrice de scor în baza de date a medicilor de familie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru finanţarea a 2.250 de cabinete de medici de familie din regiuni sau localităţi marginalizate.

Al doilea segment, cu o alocare de 222,1 milioane lei (25% din total), este pentru un apel necompetitiv de proiecte, care se va derula pe baza principiului “primul venit, primul servit”, pentru finanţarea a 750 de cabinete.

Rata de finanţare este de 100%, nefiind necesară o contribuţie proprie din partea aplicantului.

Proiectul are o componentă de echipamente, care presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a poziţiilor care prezintă interes şi pentru care medicul de familie deţine competenţe, cu o valoare estimată de 222.115 lei fără TVA.

A doua componentă este de renovare, sub forma unui grant financiar la dispoziţia beneficiarului în valoare de maximum 73.792 lei fără TVA.

Platforma pentru depunerea dosarelor de finanţare a fost deschisă în 4 august 2022.

viewscnt