Reprezentanţii pacienţilor cu cancer din România cer compensarea imunoterapiilor oncologice

Reprezentanţii pacienţilor cu cancer din România cer compensarea imunoterapiilor oncologice

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România cer autorităţilor să introducă imunoterapii oncologice pe lista medicamentelor compensate.

Solicitarea a fost făcută în cadrul dezbaterii "Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, provocări şi oportunităţi", eveniment organizat joi la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.

Imunoterapiile oncologice au fost deja aprobate şi sunt disponibile în Uniunea Europeană, pentru tratarea pacienţilor cu melanom local sau metastatic, cancerul pulmonar sau cancerul de vezică urinară.

"Pentru pacienţii care suferă de cancer, fiecare clipă în plus alături de cei dragi este nepreţuită. De aceea rolul nostru este să găsim soluţii împreună cu reprezentanţii sistemului medical, autorităţilor publice şi companii farmaceutice. Dorim ca împreună să putem uşura povara cancerului în România ", a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, citat de Agerpres.

“Noi ne dorim ca imunoterapiile oncologice să fie introduse cât mai repede pe lista medicamentelor compensate, deoarece acestea pot oferi o şansă în plus la viaţa pacienţilor români”, a completat el.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a prezentat şi o "declaraţie de principii" privind accesul pacienţilor români la imunoterapiile oncologice.

"În tratamentul cancerului, imunoterapiile funcţionează diferit faţă de tratamentele citostatice standard. Întrucât imunoterapiile oncologice ţintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potenţialul de a acţiona asupra oricărui tip de cancer", a spus Cezar Irimia.

În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice şi pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer.

Pacienţii români au nevoie de acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite şi compensate, a explicat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Experţii spun că, la nivel mondial, imunoterapia reprezintă cea mai nouă şi mai promiţătoare inovaţie în lupta împotriva cancerului.

"Imunoterapiile pot debloca reacţia sistemului imunitar. Spre deosebire de terapiile tradiţionale, imunoterapia funcţionează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Spre deosebire de terapiile tradiţionale, imunoterapia funcţionează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul", a declarat şeful Secţiei Oncologie din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi, prof. univ. Dr. Lucian Miron.

“Întrucât imunoterapiile oncologice ţintesc sistemul imunitar, acestea au potenţialul de a acţiona asupra oricărui tip de cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar. Imunoterapiile aduc soluţii terapeutice pentru pacienţi cu tipuri de cancer cu o rată a supravieţuirii redusă sau fără alternativă terapeutică”, a completat medical.

Dezbaterea "Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, provocări şi oportunităţi" a reunit reprezentanţi ai mediului medical, asociaţii de pacienţi şi reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

viewscnt