Adela Cojan, preşedintele CNAS: ,,Vrem să albim banii din sănătate”. Autorităţile încep cu oncologia şi cardiologia

Adela Cojan, preşedintele CNAS: ,,Vrem să albim banii din sănătate”. Autorităţile încep cu oncologia şi cardiologia

Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea 95  şi dă acces spitalelor private la fonduri din programele naţionale de sănătate curative a fost motiv de discuţii aprinse la Ministerul Sănătăţii, de Ziua Mondială împotriva Cancerului. Reprezentanţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice nu îşi mai doresc coplata în sistemul sanitar şi în condiţiile liberalizării programelor naţionale curative vor să se asigure că va exista o concurenţă loială între stat şi privat benefică pacienţilor. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a subliniat că sistemul medical nu va fi privatizat, dar că două mari programe naţionale: cel de oncologie şi cel de cardiologie vor suferi modificări legate de finanţare.

Potrivit Adelei Cojan, preşedintele CNAS, au fost alese aceste două programe întrucât afecţiunile oncologice şi cardiovasculare influenţează în mod extrem de important şi preponderent tabloul morbidităţii şi mortalităţii din ţara noastră. În cazul acestora, modul de finanţare va fi regândit, în sensul decontării unor servicii medicale complexe, integrate, care să acopere tot ceea ce înseamnă managementul de caz pentru fiecare pacient cu aceste afecţiuni incluse în programele de sănătate.

,,Vrem să ajungem să calculăm cât ne costă o astfel de afecţiune, în oncologie şi cardiologie. Este scumpă sănătatea şi la propriu şi la figurat. Vrem să vedem cât costă tratarea acestor pacienţi, să scoatem gunoiul de sub preş şi să albim banii din sănătate. Nu liberalizăm si nu privatizăm sistemul sanitar, din contră vrem să asigurăm accesul pacientului la toată piaţa serviciilor medicale din România”, a declarat Adela Cojan.

Investigaţii imagistice de înaltă performanţă: acces greoi, tarife nerealiste

CNAS susţine că s-au decontat sume foarte importante de bani pentru investigaţiile imagistice de înaltă performanţă, pentru tratamentele chimioterapice, pentru tratamentele radioterapice în special pentru stadiile 3-4 şi că ar fi cazul să schimbe paradigma astfel încât să fie făcute şi în stadiul 2-3 de boală şi nu ca ultimă linie, după ce au fost epuizate celelalte investigaţii.

,,Să încercăm să asigurăm accesul pacienţilor la aceste servicii imagistice de înaltă performanţă astfel încât depistările şi la noi în ţară în ceea ce priveşte cancerele să se producă în stadii 0, 1, 2, astfel încât şi noi să avem o rată de supravieţuire asemănătoare cu a celor din ţările din Europa de Vest", a spus Adela Cojan.

Pentru a efectua un PET-CT, o investigaţie  imagistică de înaltă performanţă costisitoare, un pacient oncologic este nevoit să aştepte aprobarea comisiei de specialitate, care se întruneşte odată pe lună, iar ulterior după ce a primit aprobarea acesteia să se înscrie pe listele de aşteptare pentru a face investigaţia, riscând să piardă însă acest drept până îî vine rândul din cauza cozilor interminabile.

Dr. Victor Costache, ministrul Sănătăţii a precizat că îşi doreşte să dispară listele de aşteptare la tot ce înseamnă Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică Nucleară şi PET CT în oncologie, dar deocamdată sunt doar declaraţii. În prezent, în România există 9 aparate funcţionale de PET CT din care 3 în Bucureşti.

Dr. Lidia  Kajanto, managerul Institutului Oncologic Bucureşti ( IOB) a ridicat problema tarifelor decontate de către Casă pentru investigaţiile imagistice, care nu acoperă cheltuielile spitalelor de stat. ,,409 lei cât decontează Casa nu ajunge pentru un CT”, a precizat aceasta, spunând că ar fi necesar dublul sumei. Se va face o o renegociere a tarifelor şi se încearcă ajustarea lor de către Casă, a promis Cojan. Mai mult, preşedinta CNAS a dat asigurări că ,,niciun pacient nu va avea de plătit coplată sau contribuţie personală sau cum vreţi să o denumiţi atunci când va avea o afecţiune inclusă în programele de sănătate."

,,Noi ne dorim ca niciun pacient să mai plătească coplată, aşa cum se întâmplă acum. (...) Nu mai dorim acest lucru, mulţi nu au bani de autobuz să vină la tratamente. Mulţi nu au bani de pâine, nu au cum să îşi susţină aceste tratamente în regim privat. Sperăm să fie o concurenţă loială între stat şi privat şi benefică pacientului şi aici depinde de fiecare manager cum îşi face planurile pentru a face faţă acestei, hai să îi spunem cu ghilimele de rigoare, liberalizări a programelor naţionale curative", a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Soluţia autorităţilor sanitare o reprezintă master planul în domeniul oncologiei, care îşi propune ca decontarea investigaţiilor de înaltă performanţă să fie inclusă ca serviciu medical în managementul de caz în tratamentul, monitorizarea, evaluarea şi recuperarea pacientului oncologic. Rămâne de văzut cât va reuşi să acopere acest master plan pe oncologie: câţi pacienţi din România cu cancer şi mai ales câte servicii, fără ca aceştia să scoată bani din buzunar.

viewscnt