Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a încadrat 11 spitale publice cu paturi în categorii de acreditare în luna februarie 2023, din care 6 unităţi au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări).
Astfel, potrivit unui ordin al preşedintelui ANMCS, publicat vineri în Monitorul Oficial, din cele 11 unităţi medicale încadrate în categorii de acreditare, şase au fost încadrate în categoria a II-a (cu recomandări): Spitalul de Urgenţă "Prof. Dr. G. Gerota" Bucureşti al MAI, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Alpha Medical Invest Călăraşi, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare şi Spitalul Orăşenesc Ineu.
Dintre celelalte cinci spitale evaluate, două au fost încadrate în categoria a III-a (acreditat cu rezerve) – Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Galaţi şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară "Dr. Benedek Geza" Covasna -, unul în categoria a IV-a (acreditat cu încredere redusă) - Spitalul Judeţean de urgenţă Vaslui -, iar două în categoria a V-a (decizie de prelungire a procesului de acreditare) - Spitalul Orăşenesc Baraolt şi Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă.
Unităţile au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, cel mai mare punctaj – de 94,59% – fiind obţinut de Institutul Regional de Oncologie Iaşi.
CATEGORII DE ACREDITARE
În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.
România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare. Primele unităţi medicale cu cel mai înalt grad de clasificare ar putea fi cele trei spitale regionale care urmează să fie construite în următorul deceniu la Iaşi, Cluj şi Craiova.
Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.