Atestat de vaccinologie pentru medicii şi asistenţii medicali implicaţi în vaccinare

Atestat de vaccinologie pentru medicii şi asistenţii medicali implicaţi în vaccinare

În România, principalii vaccinatori din sistemul sanitar sunt medicii de familie. Pentru a creşte conştientizarea personalului medical privind vaccinarea, dar şi accesul românilor la vaccinare, Ministerul Sănătăţii a aprobat un atestat de vaccinologie. ,,Eşti medic de familie şi trebuie să vaccinezi indiferent că ai copii sau adulţi pe listă. Trebuie rezolvată această paradigmă”, a declarat dr. Adriana Pistol, Secretar de Stat din Ministerul Sănătăţii, membru în Comitetul Permanent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – OMS Europa în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Săptămâna Europeană de Imunizare.

Până pe 30 aprilie este marcată în România Săptămâna Europeană a Imunizării, respectiv Săptămâna Mondială a Imunizării Mondială, astfel că Ministerul Sănătăţii a anunţat cu acest prilej că medicii si asistenţii medicali vor putea fi atestaţi în vaccinologie şi că se gândeşte la un sistem de compensare pentru vaccinatori.

,,Pentru a creşte conştientizarea personalului medical implicat în vaccinare a fost aprobat un atestat de vaccinologie cu o durată de 6 luni care se adresează medicilor de orice specialitate în general, dar şi asistenţilor medicali care au absolvit Facultatea de asistenţi medicali şi moaşe, pentru că ne gândim la utilizarea tuturor resurselor”, a anunţat dr. Adriana Pistol.

Întrebată de jurnalişti ce se întâmplă în cazul în care părintele doreşte să-şi vaccineze fetiţa împotriva HPV şi medicul de familie la care e înscris pe listă copilul nu vaccinează, Secretarul de Stat a explicat că părintele trebuie să se adreseze uni alt medic de familie vaccinator, dar că medicii de familie trebuie să vaccineze indiferent că au copii sau adulţi pe listă. ,,De aceea, ne gândim la un sistem de compensare, să nu mai fie astfel de situaţii”, a afirmat dr. Adriana Pistol.

,,În ţara noastră, 50% dintre medicii de familie au vârste peste 60 de ani. Conform unei statistici de anul trecut a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sunt 1615 locuri care nu sunt ocupate de medicina de familie. Lucrurile se îndreaptă progresiv într-o direcţie pe care nu o dorim”, a atras atenţia dr. Valeria Herdea, preşedintele AREPMF şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, la lansarea celei de-a doua ediţie a Îndreptarului de Vaccinare în cabinetul medicului de familie.

viewscnt