Canada va înfiinţa o agenţie naţională a medicamentelor în încercarea de a reduce cheltuielile publice pentru sănătate

Canada va înfiinţa o agenţie naţională a medicamentelor în încercarea de a reduce cheltuielile publice pentru sănătate

Canada va înfiinţa o agenţie naţională pentru medicamente care să ajute la reducerea cheltuielilor pentru produsele farmaceutice eliberate pe bază de prescripţie medicală, ca parte a unui plan de extindere a programului de asistenţă medicală finanţat de stat.

Spre deosebire de alte ţări cu asistenţă medicală universală, Canada nu acoperă medicamentele eliberate pe bază de reţetă, lăsând majoritatea canadienilor să se bazeze pe un amestec de planuri de asigurare publică şi privată.

Cheltuielile pentru medicamentele eliberate pe bază de prescriere au ajuns în Canada la 33,7 miliarde de dolari canadieni (25,3 miliarde USD) în 2018, de la 2,6 miliarde USD în 1985, iar promisiunea de a creşte asigurarea pentru medicamente va fi o procupare majoră pentru liberalii din guvern în alegerile din octombrie.

Medicamentele cu brevet costă, în medie, cu 20% mai mult în Canada decât în ​​alte economii avansate, iar aproximativ 20% din canadieni sunt neasiguraţi sau insuficient asiguraţi, susţin guvernanţii de la Ottawa.

Noua Agenţie pentru Medicamente din Canada va ”adopta o abordare coordonată pentru evaluarea eficacităţii şi negocierea preţurilor la medicamentele prescrise”, care ar putea contribui la reducerea costului medicamentelor cu până la 3 miliarde de dolari pe an pe termen lung, a declarat ministrul canadian al Finanţelor, Bill Morneau, citat de Reuters.

Agenţia, care ar putea să-şi înceapă activitatea în 2022, va evalua eficacitatea noilor medicamente, va negocia preţurile şi va recomanda medicamentele care au cel mai bun raport preţ-calitate.

”Doar aceste măsuri nu vor elimina complet decalajul pentru persoanele care au nevoie de medicamente prescrise şi nu şi le pot permite, însă ele marchează primii paşi pe calea spre un sistem care ajută toţi canadienii să obtină medicamentul de care au nevoie”  a mai afirmat Morneau, în discursul său despre buget.

”Innovative Medicines Canada”, principalul grup de lobby pentru producătorii de medicamente cu  brevet, a anunţat că va accepta orice decizie pentru a raţionaliza ceea ce a numit un proces complex de reglementare a medicamentelor.

Totuşi, asociaţia consideră că nu este clar de unde intenţionează guvernul să facă economiile anuale de 3 miliarde de dolari.

Guvernul de la Ottawa va adopta, de asemenea, o strategie naţională pentru a îmbunătăţi accesul la medicamente cu costuri ridicate pentru bolile rare, investind până la 1 miliard de dolari pe parcursul a doi ani începând din 2022.

viewscnt