Circa 130.000 de români suferă de epilepsie

Circa 130.000 de români suferă de epilepsie

Aproximativ 130.000 de români suferă de epilepsie, potrivit medicului neurolog Ioana Mândruţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Estimarea a fost făcută într-o conferinţă de Ziua Mondială a Epilepsiei, extrapolând datele europene la populaţia României.

În acest moment, pacienţii din România au la dispoziţie mai multe medicamente din generaţia I şi generaţia a II-a de antiepileptice.

“De asemenea, există câteva centre care pot prelua pacienţii cu epilepsie cu investigaţii mai complexe. Există un program naţional care funcţionează în Spitalul Universitar şi Spitalul "Bagdasar Arseni", care oferă o alternativă pacienţilor care au epilepsii necontrolate de tratament pentru care ar putea exista soluţii chirurgicale sau soluţii de neuromodulare”, a afirmat medicul Ioana Mândruţă, citată de Agerpres.

Medicul a vorbit şi despre posibila utilizare a canabisului în tratarea unor forme de epilepsie.

"Canabisul medicinal este o moleculă în forma ei utilizabilă medical pentru care există studii, este aprobată în anumite ţări, cum ar fi în SUA, este o moleculă care ar putea aduce beneficii în anumite forme de epilepsie şi anumite forme de durere în cancer de exemplu", a mai spus medicul, care consideră că România are nevoie de medici special antrenaţi în rezolvarea şi diagnosticarea cazurilor grave de epilepsie.

Săptămâna trecută, un grup de lucru al Ministerului Sănătăţii a discutat despre posibila introducere în practica medicală din România a unui medicament cu canabidiol aprobat deja în Statele Unite, Epidiolex, ca terapie adjuvantă în bolile cronice.

"În cadrul întâlnirii, specialiştii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox – Gastaut) din cele existente pe piaţa externă şi care are autorizaţie de punere pe piaţă de la FDA (autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA, n.r.), este în prezent comercializat doar în SUA. Procedura de autorizare pentru piaţa europeană este posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

viewscnt