Circa 3.000 de pacienţi din România au grefe funcţionale de organ solid, iar 15.000 de pacienţi aşteaptă un transplant, arată datele prezentate de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR).
„Nu este deloc simplu să fii pacient, mai ales pacient beneficiar al unui transplant de organ solid, sau care ai nevoie de un organ pentru a trăi, oriunde te-ai afla pe planetă. Noi trăim în România şi mai avem, încă, nevoie de multe pentru ca viaţa să nu ne fie atât de complicată”, a declarat preşedinte ATR, Gheorghe Tache, citat ]ntr-un comunicat.
Asociaţia organizează vineri, 22 noiembrie, conferinţa “Transplantul, pacientul pre şi post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia” în Bucureşti.
Membrii asociaţiei aşteaptă ca autorităţile să vină cu soluţii la problemele lor, legate de accesul la servicii medicale, asigurarea medicaţei de imunosupresie, asigurarea eritropoietinei petru pacienţii în status pot transplant renal şi accesul la protecţie socială al pacienţilor cu insuficienţă funcţională de organ vital.
România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.
În martie, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), medicul chirurg Radu Zamfir, a declarat că are ca obiectiv principal elaborarea unei strategii pentru creşterea numărului de donatori de organe în România.