Cum explică Ministerul Sănătăţii faptul că unii medici de familie au primit mai puţine doze de vaccin gripal

Cum explică Ministerul Sănătăţii faptul că unii medici de familie au primit mai puţine doze de vaccin gripal

Medicii de familie, în special cei din Bucureşti, au acuzat Direcţiile de Sănătate Publică pentru faptul că au primit prea puţine doze de vaccin gripal. Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov a precizat că medicii de familie au primit doar 10-15 doze dintr-un număr de 400-500 de doze solicitate. 360medical.ro a cerut Ministerului Sănătăţii o situaţie la nivel naţional privind numărul de doze solicitate de către medicii de familie, defalcate pe grupe de vârstă şi pe judeţe pentru a vedea care este realitatea.

Dacă medicii de familie din Bucureşti au arătat cu degetul spre Direcţia de Sănătate Publică, în alte două-trei judeţe din ţară DSP-urile au fost lăudate pentru că au venit în sprijinul medicilor de familie, inclusiv prin asigurarea transportului dozelor de vaccin gripal la cabinetele acestora. Întrebat de ce nu se poate să se asigure în toate judeţele transportul vaccinului gripal la cabinetele medicilor de familie, Ministerul Sănătăţii a răspuns că ,,Direcţiile de sănătate publică gestionează la nivel teritorial transportul vaccinurilor în funcţie de infrastructura lor şi resursa umană”.

Catagrafiile trebuie întocmite corect şi la timp!

Faptul că medicii de familie acuză DSP-urile de proasta organizare privind vaccinarea antigripală, făcându-le vinovate că acestea comandă mult mai puţine doze de vaccin decât solicită medicii de familie nu mai este un secret pentru nimeni. Nici pentru ministrul Sănătăţii, care recent a recunoscut că ,,medicii au făcut un estimat şi Ministerul Sănătăţii acest estimat l-a scăzut foarte mult”. Cu toate acestea, întrebat ce măsuri va lua împotriva acestor DSP-uri, autoritatea ocoleşte răspunsul.

,,Ministerul Sănătăţii primeşte necesarul de vaccin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, transmis de către direcţiile de sănătate publică pe baza catagrafiei întocmită de către medicii de familie. Catagrafiile trebuie întocmite corect şi la timp, conform metodologiilor INSP-CNSCBT”, a precizat biroul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Din necesarul de vaccin gripal s-a achiziţionat 71%

Nu am primit nici  situaţia de la Ministerul Sănătăţii privind numărul de doze solicitate de către medicii de familie, defalcate pe grupe de vârstă şi pe judete, dar ni s-a răspuns că ,,toţi medicii de familie aveau obligaţia de a transmite catagrafiile la direcţiile de sănătate publică până la data de 22.08.2019, dar unii nu au transmis, iar alţii au transmis ulterior acestei date catagrafiile”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, din necesarul de vaccin gripal transmis de către INSP pentru sezonul gripal 2019-2020, s-a achiziţionat 71%.

În ceea ce-i priveşte pe medicii de familie care se plâng că rămân nevaccinaţi împotriva gripei, fiindcă niciodată nu primesc vaccinul anterior, fiind ultimii care primesc dozele de vaccin gripal, Ministerul Sănătăţii susţine că ,,medicii de familie sunt persoane la risc şi se pot vaccina dacă s-au trecut în catagrafia pe care o întocmesc”.

viewscnt