Declinul vaccinării împotriva rujeolei provoacă o revenire a bolii la nivel mondial

Declinul vaccinării împotriva rujeolei provoacă o revenire a bolii la nivel mondial

În anul 2000, rujeola a fost declarată eliminată în Statele Unite, când nu a mai fost observată o transmitere susţinută a virusului timp de mai mult de 12 luni. Astăzi, SUA şi multe alte ţări care eliminaseră, de asemenea, boala se confruntă cu epidemii de rujeolă din cauza scăderii ratei de vaccinare.

Fără reînnoirea eforturilor de vaccinare împotriva rujeolei, boala poate reveni cu forţă maximă, potrivit unui nou comentariu publicat în ”New England Journal of Medicine” de experţii în boli infecţioase de la Institutul Naţional de Alergie şi de Boli Infecţioase (NIAID), din SUA, citat de sciencedaily.com.

Rujeola sau pojarul este o boală extrem de contagioasă transmisă prin picături salivă şi secreţii nazale pe care persoana infectată le răspândeşte în aer prin tuse, stranut, vorbire sau râs şi care pot rămâne în aer timp de până la două ore.

Prezentă cel mai frecvent la copiii mici, boala se caracterizează prin febră, stare generală de rău, congestie nazală, conjunctivită, tuse şi o erupţie cutanată roşie. Majoritatea persoanelor afectate de rujeolă se recuperează fără complicaţii în decurs de o săptămână.

Cu toate acestea, pentru sugari, persoanele cu deficienţe imune şi alte categorii de populaţie vulnerabile, consecinţele unei infecţii cu rujeolă pot fi severe. Pot apărea complicaţii, inclusiv pneumonie, encefalită, alte infecţii secundare, orbire şi chiar moarte.

Înainte de elaborarea vaccinului împotriva rujeolei, boala ucidea între două şi trei milioane de oameni anual în întreaga lume. Astăzi, rujeola provoacă încă peste 100.000 de decese la nivel global în fiecare an.

Rujeola poate fi prevenită cu un vaccin care este atât eficient cât şi sigur. Fiecare complicaţie şi deces legate de rujeolă este o ”tragedie care poate fi prevenită şi care ar fi putut fi evitată prin vaccinare”, scriu autorii.

Unii oameni sunt reticenţi în a-şi vaccina copiii pe baza informaţiilor greşite despre vaccin, despre care cred că ar mari riscul de autism. Această este însă o informaţie falsă şi dovedită ca eronată susţin experţii în boli infecţioase de la Institutul Naţional de Alergie şi de Boli Infecţioase.

Doar un număr foarte mic de persoane au contraindicaţii medicale valabile pentru vaccinul rujeolic, cum ar fi anumite imunodeficienţe, dar aproape toată lumea poate fi vaccinată în condiţii de siguranţă.

Atunci când nivelul ratei de vaccinare scade, umbrela de protecţie oferită de imunitatea de grup (protecţia indirectă care rezultă atunci când un procent suficient de ridicat al comunităţii este imună la boală) slăbeşte şi pune copiii mici nevaccinaţi şi persoanele imunocompromise la un risc mai mare.

Acest lucru poate avea consecinţe dezastruoase asupra populaţiei. Autorii descriu un caz în care un singur copil cu pojar a infectat 23 de alţi copii într-o clinică de oncologie pediatrică, rata decesului fiind în acest caz de 21%.

Dacă ratele de vaccinare continuă să scadă, izbucnirea rujeolei poate deveni şi mai frecventă, o perspectivă pe care autorii o descriu că fiind ”alarmantă”.

viewscnt