Dr. Vasilica Plăiaşu despre screeningul neonatal extins la dezbaterea Intellectual Property and New Health Challenges

Dr. Vasilica Plăiaşu despre screeningul neonatal extins la dezbaterea Intellectual Property and New Health Challenges

Una din temele dezbătute la prima ediţie a dezbaterii Intellectual Property and New Health Challenges, care va avea loc pe 4 mai la Hotel Caro din Bucureşti, este screeningul neonatal în România ca parte a accesului timpuriu la medicamente. Dr. Vasilica Plăiaşu, medic primar genetică medicală, coordonatoarea Centrului Regional de Genetică Medicală Bucureşti de la INSMC Alessandrescu-Rusescu, a confirmat participarea la evenimentul organizat de redacţia 360medical.ro şi va aborda acest subiect.

Intellectual Property and New Health Challenge este o manifestare care face parte din seria conferinţelor 360APT, Acces, Politici şi Terapii şi are ca partener ştiinţific UMFCD. Va fi în format hibrid astfel că participanţii vor avea posibilitatea de a fi prezenţi fizic la eveniment sau de a urmări transmisia live în mediul online, pe 360medical, Facebook sau Youtube.

Prima sesiune a evenimentului va începe la orele 10 şi va aborda teme legate de protejarea proprietăţii intelectuale în contextul falsificării medicamentelor, comerţul online – beneficiul deficitului legislativ asupra mediului infracţional, prevederile Codului penal privind medicamentele falsificate şi discontinuităţile în aprovizionarea cu medicamente, dispariţii de pe piaţă ale medicamentelor.

Cea de-a doua sesiune a evenimentului va începe la ora 14 şi va fi dedicată sănătăţii publice.

,,Screeningul neonatal extins reprezintă unul dintre cele mai importante modele de succes pentru programele de sănătate publică la nivel internaţional. Identifică boli care afectează sănătatea pe termen lung şi supravieţuirea copilului. Detecţia precoce, diagnosticul şi intervenţia pot preveni decesul sau dizabilitatea. Va putea face faţă oare sistemul românesc de sănătate provocărilor globale pentru o atitudine uniformă impusă de progresul ştiinţific şi tehnologic în vederea reducerii morbidităţii şi mortalităţii asociate bolilor ereditare la nou-născuţi şi copii? Procesul de screening neonatal necesită un efort comun de colaborare între centre de expertiză, specialităţi, structuri administrative şi politice", a precizat pentru 360medical.ro dr. Vasilica Plăiaşu, speaker în cadrul dezbaterii Intellectual Property and New Health Challenges.

În cadrul celei de-a doua sesiuni vor mai fi abordate şi teme precum rezistenţa la antimicrobiene, testarea în bolile virale hepatice pentru atingerea obiectivelor din ,,Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale”, testarea HIV ca măsură de menţinere a profilului de ţară cu incidenţă redusă a HIV şi în acord cu Strategia naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA.

Dezbaterea va reuni reprezentanţi ai autorităţilor medicale, lideri ai companiilor farmaceutice, ai asociaţiilor profesionale din domeniul medical şi farmaceutic, reputaţi medici din diverse specialităţi, experţi în sănătate publică, reprezentanţi asociaţiilor de pacienţi, experţi în legislaţie.

Mai multe detalii despre eveniment găsiţi în pagina dedicată

viewscnt