O echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a realizat recent, în regim de urgenţă, o endoprotezare de aortă toracică unui pacient în vârstă de 45 de ani, a anunţat marţi unitatea medicală.
Pacientul a ajuns cu politraumatism la Unitatea de Primiri Urgenţe a SUUB în urma unui accident rutier, a fost examinat CT cu substanţă de contrast, pe bază căruia s-a găsit leziunea aortică.
Dotarea spitalului a permis efectuarea de măsurători pentru a-i fi montată proteza potrivită.
"Pacientul avea o fisură de aortă toracică, şi am decis montarea, în Urgenţă, a unei endoproteze de aortă toracică pe cale femurală stângă, pentru acoperirea zonei de fisură aortică", a afirmat coordonatorul secţiei de Chirurgie Vasculară din cadrul SUUB, dr. Dragoş Trandafir.
Fisura era pe aortă descendentă şi, pentru că exista riscul unei rupturi grave, medicii au decis montarea protezei, aceasta fiind procedura cea mai puţin riscantă pentru pacient.
„Practic, am montat un manşon, să-i spunem aşa, pe interiorul vasului fisurat, pentru a preveni o ruptură. Este o intervenţie minim invazivă, dar cu anestezie generală, ca pacientul să stea liniştit şi bine monitorizat. Intervenţia a durat mai puţin de o oră", a explicat coordonatorul secţiei de Radiologie Intervenţională din cadrul SUUB, dr. Bogdan Dorobăţ.
Echipă multidisciplinară a fost formată din medici de pe secţia Chirurgie Vasculară - dr. Dragoş Trandafir, Dr. Eugenia Matişan, dr. Cristina Besarab - medici de la Radiologie - dr. Bogdan Dorobăţ, dr. Andrei Marinescu, dr. Andrei Simonov - şi medici de la ATI - dr. Angelica Bratu şi dr. Adina Comanelea.
Controlul endoprotezei la 24 de ore relevă acoperirea completă a leziunii fără endoleak, evoluţia pacientului fiind favorabilă.
Endoprotezarea este o procedura minim-invazivă şi constă în introducerea unui tub din material sintetic în interiorul anevrismului, prin incizii făcute la nivel inghinal pe calea arterei femurale.
Faţă de intervenţia chirurgicală standard, endoprotezarea se realizează într-un timp mult mai scurt, incidenţa complicaţiilor postoperatorii este diminuată, iar pacientul se recuperează mult mai rapid.