Franţa va interzice utilizarea dioxidului de titan ca aditiv alimentar din 2020, deoarece Agenţia Naţională de Securitate Sanitară a Alimentaţiei (ANSES) consideră că nu există dovezi suficiente pentru a garanta că substanţa nu are efecte negative asupra sănătăţii consumatorilor.
Dioxidul de titan este utilizat pe scară largă în industrie ca o substanţă de albire, în special pentru vopsele, dar şi în sectorul alimentar, unde este etichetat E171 şi este folosit în produse din ciocolată şi guma de mestecat.
Franţa a cerut o revizuire a potenţialelor riscuri ale dioxidului de titan în 2017, după ce un studiu a constatat efecte nocive asupra sănătăţii la animale.
Institutul Naţional de Cercetări Agricole din Franţa a arătat, printr-un studiu privind expunerea orală la dioxid de titan, că E171 traversează peretele intestinului la animale şi ajunge în alte părţi ale corpului.
După o revizuire mai amplă a riscurilor generate de dioxidul de titan, ANSES a constatat că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că este sigur pentru oameni, au precizat miercuri reprezentanţii agenţiei, într-o declaraţie comună cu reprezentanţi ai ministerelor economiei şi mediului din Franţa.
ANSES consideră că evaluarea riscurilor legate de utilizarea acestui aditiv încă suferă din cauza lipsei de date pe care producătorii dioxidului de titan ar fi trebuit să le ofere, se mai afirmă în concluziile studiului efectuat de agenţie, citat de Reuters.
E171 este autorizat la nivelul Uniunii Europene, iar guvernul francez a precizat că va notifica Comisia Europeană şi celelalte state membre cu privire la decizia luată.