Ministerul Sănătăţii a stabilit criteriile pentru selectarea spitalelor publice care vor fi modernizate prin PNRR

Ministerul Sănătăţii a stabilit criteriile pentru selectarea spitalelor publice care vor fi modernizate prin PNRR

Ministerul Sănătăţii a stabilit criteriile pentru selectarea spitalelor publice care vor beneficia de fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru modernizare sau construcţia de clădiri noi. 

Criteriile sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 76/2022 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

ANDIS este structura finanţată din PNRR care se va ocupa de construcţia sau modernizarea a 25 de spitale noi. Noua structură va gestiona şi construcţia celor 3 spitale regionale, din Cluj, Craiova şi Iaşi.

Proiectul de act normativ cuprinde, într-o anexă, criteriile pentru selecţia obiectivelor şi proiectelor de investiţii considerabile în spitalele din reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii încredinţate către ANDIS.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a stabilit 9 criterii principale pentru selecţia unităţilor medicale:

A. existenţa unor obligaţii expres prevăzute în acte normative în legătură cu realizarea unuia sau anumitor obiective/proiecte de investiţii de importanţă considerabilă în infrastructura de sănătate.

B. includerea obiectivului/proiectului de investiţii de importanţă considerabilă în infrastructura de sănătate în cuprinsul Acordului de parteneriat încheiat cu Comisia Europeană, al programelor operaţionale aprobate de Comisia Europeană, al PNRR sau al altor documente aprobate de instituţiile Uniunii Europene.

C. includerea obiectivului/proiectului de investiţii de importanţă considerabilă în infrastructura de sănătate în cuprinsul documentelor strategice în domeniul sănătăţii (precum strategia naţională de sănătate sau masterplanurile regionale de servicii de sănătate etc).

D. compatibilitatea, complementaritatea şi alinierea proiectului de investiţii de importanţă considerabilă în infrastructura de sănătate cu obiectivele stabilite în cuprinsul Strategiei naţionale de sănătate şi al altor documente strategice în domeniul sănătăţii.

E. potenţialul de finanţare al obiectivului/proiectului de investiţii de importanţă considerabilă în infrastructura de sănătate din punctul de vedere al sursei de finanţare şi al asigurării finanţării.

F. contribuţia la creşterea rezilienţei sistemului de sănătate în situaţii de criză sanitară şi măsuri propuse pentru a creşte rezilienţa sistemului de sănătate sunt clar demonstrate de nota conceptuală propusă şi de tema de proiectare a proiectului de investiţii (de exemplu, o temă de proiectare care promovează o planificare a structurii spitaliceşti care să asigure rezilienţa, creşterea capacităţii serviciilor de urgenţă, etc).

G. stadiul de progres al proiectului.

H. tipul proiectului.

I. capacitatea administrativă a ANDIS.

Ponderea criteriilor folosite în analiza multicriterială este următoarea: criteriul A reprezintă 5% din scorul total final, criteriul B - 5%, criteriul C - 5%, criteriul D - 20%, criteriul E - 20%, criteriul F - 8%, criteriul G - 25%, iar criteriul H - 12%. Nivelurile de punctaj asupra cărora vor fi aplicate aceste ponderi vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui ANDIS.

Astfel, trei criterii - alinierea proiectului de investiţii cu obiectivele stabilite în cuprinsul Strategiei naţionale de sănătate, potenţialul de finanţare al investiţiei şi stadiul de progres al proiectului - au cea mai mare pondere în selectarea spitalelor care vor primi finanţare din PNRR.

În cazul criteriului I, existenţa capacităţi administrative (care să permită pregătirea şi implementarea proiectului de investiţii astfel încât acesta să fie finalizat la termen) va fi comunicată de către ANDIS la solicitarea Ministerului Sănătăţii, pentru fiecare obiectiv de care se va ocupa agenţia.

viewscnt