Ministerul Sănătăţii primeşte 333,6 milioane lei în plus la bugetul din 2018, potrivit ultimului proiect de rectificare bugetară

Ministerul Sănătăţii primeşte 333,6 milioane lei în plus la bugetul din 2018, potrivit ultimului proiect de rectificare bugetară

Ministerul Sănătăţii va primi încă 333,6 milioane lei la bugetul din acest an, în principal pentru cumpărarea de incubatoare pentru maternităţi, de echipamente de testare auditivă a nou-născuţilor şi de aparatură medicală, arată ultima variantă a proiectului de ordonanţă de urgenţă de rectificare bugetară, publicată luni seara pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Bugetul Ministerului Sănătăţii din 2018 a fost prevăzut, prin legea bugetului de stat aprobată de parlament, la 9,55 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), inclusiv creditele de angajament.

"Ministerul Sănătăţii: +333,6 milioane lei per sold, din care 418,3 milioane lei pentru achiziţionarea de incubatoare şi alte echipamente medicale pentru mamă şi copil, pentru programe şi acţiuni de sănătate, pentru achiziţie echipamente testare auditivă nou-născuţi, 140 milioane lei pentru dotări cu aparatură medicală în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar” derulat cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, 65,2 milioane lei pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabilă; au fost reduse sumele identificate ca economii la alte naturi de cheltuieli", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Un proiect de ordin prezentat luni de 360medical.ro arată că Ministerul Sănătăţii intenţionează să extindă testarea auditivă a nou-născuţilor la nivel naţional şi va aloca fonduri pentru dotarea maternităţilor cu aparate de screening.

În august, ministrul Sorina Pintea a anunţat că instituţia pe care o conduce va cumpăra cel puţin 284 de incubatoare de ultimă generaţie pentru toate maternităţile din ţară, pe fondul crizei acute de aparatură.

Însă cheltuielile de personal cuprinse în bugetul ministerului sunt reduse cu 150 milioane lei în 2018, indică proiectul de rectificare bugetară.

De asemenea, fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate este majorat cu 1,2 miliarde lei faţă de valoarea estimată în bugetul iniţial.

Cea mai mare sumă în plus, de 830,4 milioane lei, provine din contribuţii ale angajatorilor, în timp ce 445 milioane lei provin din contribuţiile angajaţilor, care compensează uşoare scăderi din alte surse.

viewscnt