Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli cunoscute. O persoană infectată va transmite virusul la 9 din 10 persoane nevaccinate din apropiere, potrivit specialiştilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat joi intensificarea eforturilor pentru combaterea rujeolei, care se răspândeşte în prezent în 58 de ţări, inclusiv în Statele Unite, unde doi copii au decedat.
Agenţia ONU cu sediul la Geneva a subliniat că vaccinul împotriva rujeolei este sigur şi eficient.
„Reamintesc tuturor că rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri cunoscute. Aşadar, rujeola în orice colţ al lumii înseamnă rujeolă peste tot”, a declarat Kate O’Brien, directoarea Departamentului de Vaccinuri din cadrul OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Vaccinul împotriva rujeolei este extrem de sigur şi remarcabil de eficient”, a subliniat ea.
O’Brien a evitat să formuleze critici la adresa preşedintelui american Donald Trump şi a secretarului său pentru sănătate, Robert Kennedy Jr., cunoscut pentru poziţiile sale sceptice faţă de vaccinare.
Kennedy a fost acuzat că nu a depus suficiente eforturi pentru combaterea epidemiei de rujeolă, care are epicentrul în statul Texas, unde au fost raportate sute de cazuri. Acesta a recunoscut abia recent eficacitatea vaccinului.
„Statele Unite acţionează pentru a controla focarul şi a-l stopa cât mai curând”, a mai afirmat O’Brien.
Totuşi, a adăugat ea, „în cazul oricărei ţări, atât timp cât există un focar activ, înseamnă că eforturile nu sunt încă suficiente. Vom putea spune că s-au luat măsurile necesare doar în momentul în care focarul va fi oprit”.
În prezent, epidemiile de rujeolă au loc în toate regiunile lumii, Statele Unite confruntându-se cu o creştere a cazurilor în acest sezon. Epidemia de rujeolă care a debutat în Texas la sfârşitul lunii ianuarie continuă să crească, potrivit autorităţilor sanitare locale. Începând cu 18 martie 2025, numărul cazurilor confirmate în cadrul epidemiei, care se extinde acum în Texas, New Mexico şi Oklahoma, a ajuns la 321, depăşind numărul de cazuri confirmate înregistrate pentru toate Statele Unite în 2024. Marea majoritate a cazurilor sunt la persoane care nu sunt vaccinate.
O’Brien a explicat că răspândirea bolii este determinată de scăderea nivelurilor de vaccinare, în parte ca urmare a dificultăţilor logistice şi medicale cauzate de pandemia de Covid-19.
În Europa, creşterea numărului de cazuri este deosebit de îngrijorătoare în special pentru regiunile în care există niveluri scăzute de acoperire vaccinală şi grupuri de persoane nevaccinate.
Regiunea europeană a raportat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani. Conform unei analize a OMS şi a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în regiunea europeană au fost raportate 127.350 de cazuri de rujeolă pentru 2024, dublu faţă de numărul de cazuri raportate pentru 2023 şi cel mai mare număr din 1997.
Cazurile au crescut cu peste 200% în regiunea europeană, potrivit OMS, până la sfârşitul anului trecut.
România a avut cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din Uniunea Europeană, cu peste 14.000 de cazuri raportate între septembrie 2023 şi august 2024, potrivit unui raport publicat în noiembrie 2024.
Boala poate cauza inflamaţii grave ale creierului şi implică mai multe riscuri pe termen lung, cum ar fi pierderea permanentă a auzului sau compromiterea imunităţii dobândite împotriva altor boli.
Scopul vaccinurilor este de a crea imunitate fără riscurile unei infecţii grave.
OMS a avertizat recent că mai mult de jumătate din ţările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariţie a rujeolei, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenţie.