Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a criticat miercuri seară un proiect legislativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care prevede transferul serviciilor de medicină de urgenţă la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Ministrul se opune propunerii, deoarece consideră că medicina de urgenţă trebuie coordonată de Ministerul Sănătăţii.
"Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI. Eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (...) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a afirmat prof. Rafila, citat de Mediafax.
"Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă, şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, a completat ministrul, la un post de televiziune.
Potrivit oficialului, asistenţa medicală de urgenţă este un lanţ realizat în proporţie de 91% de serviciile de ambulanţă şi de unităţile de primiri urgenţe (UPU), ambele structuri fiind finanţate de Ministerul Sănătăţii. Cealată componentă, SMURD, aparţine de DSU.
"Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii", a spus prof. Rafila.
Ministrul consideră că proiectul este inacceptabil în forma propusă.
"Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate. (...) Eu sunt gata să-i cedez domnului [Raed] Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat, pentru că una este persoana şi altceva este responsabilitatea faţă de funcţionarea sistemului de sănătate pentru următorii ani", a mai spus prof. Rafila.
CE PREVEDE PROIECTUL
Proiectul legislativ a fost lansat în 12 aprilie 2022 în transparenţă decizională pe site-ul MAI.
"Ministerul îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne: (...) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă", prevede proiectul.
"Departamentul pentru situaţii de urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă, potrivit legii", se mai arată în document.