Ministrul Sănătăţii despre spitalele CFR: O idee extrem de bună ca aceste spitale să ajungă la universităţi

Ministrul Sănătăţii despre spitalele CFR: O idee extrem de bună ca aceste spitale să ajungă la universităţi

Transferul celor 15 spitale CFR din grădina Ministerului Transporturilor către universităţile de medicină şi farmacie (UMF) din România este un subiect ce a fost discutat recent la Guvern şi care-i preocupă şi frământă în mod direct pe angajaţii din această reţea. Prezent astăzi la semnarea contractelor de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a fost întrebat care este opinia sa cu privire la preluarea spitalelor CFR de către UMF-uri.

Cele 15 spitale vizate sunt: Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting Bucureşti, Spitalul Clinic nr. 2 CF Bucureşti, Spitalul Clinic CF Iaşi, Spitalul Clinic CF Cluj Napoca, Spitalul Clinic CF Timişoara, Spitalul Clinic CF Ploieşti, Spitalul Clinic CF Galaţi, Spitalul Clinic CF Constanţa, Spitalul Clinic CF Braşov, Spitalul Clinic CF Paşcani, Spitalul Clinic CF Simeria, Spitalul Clinic CF Oradea, Spitalul Clinic CF Craiova, Spitalul Clinic CF Sibiu şi Spitalul Clinic CF Drobeta Turnu Severin.

,,În reţeaua de spitale CFR sunt 3000 de paturi si 300 de medici care deservesc aceste spitale, măcar o parte din ele să ajungă la universităţi. Nu avem 15 universităţi de medicină, dar spitalele universitare pe care le avem sunt primele 25 de spitale din ţară”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Reducerea drastică a personalului CFR face ca această reţea de spitale să nu îşi mai aibă rostul în actuala formă, susţin guvernanţii. În contextul în care Universităţile de Medicină şi Farmacie din România intenţionează dezvoltarea unei reţele de spitale, este ,,o idee extrem de bună ca aceste spitale CFR să ajungă la universităţi”, e de părere prof.dr. Alexandru Rafila.

Ministrul susţine că spitalele universitare pot oferi personal înalt calificat. La Iaşi, Spitalul CFR ar putea deveni spital universitar. Primarul Mihai Chirica a discutat cu rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”din Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Principala variantă este preluarea Spitalului CFR de către Municipiul Iaşi, dar ,,în administrarea UMF şi în vederea realizării unui spital universitar, în parteneriat cu autorităţile publice locale”, potrivit primarului.

În luna ianuarie, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federaţia Sanitas din România a pichetat sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) referitor la situaţia angajaţilor din instituţiile medicale pe care le are în subordine în prezent MTI, în situaţia în care pune în practică intenţia de a renunţa la coordonarea lor.

Atât Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, cât şi Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR vor să ştie ce statut vor avea cele 15 spitale CFR din ţară şi cele 21 de ambulatorii, care au 3.500 de angajaţi, şi cum vor funcţiona instituţiile medicale preluate din subordinea Ministerului Transporturilor.

În opinia sindicaliştilor, ,,toţi ceferiştii care efectuau examinările medico-psihologice la unităţile medicale de pe raza celor 8 regionale CFR, respectiv Comisia Centrală Medicală şi Psihologică în Siguranţa Transporturilor, nu vor mai avea unde efectua aceste examinări medico-psihologice la unităţi medicale de specialitate pentru siguranţa circulaţiei feroviare”.

viewscnt